Risotto z kaczki i grzybów leśnych

    Risotto z kaczki i grzybów leśnych

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    W czasie gotowania ryż wchłonie delikatne smaki i aromaty suszonych borowików, ziół, czosnku i wywaru warzywnego. Potem wymieszamy go ze smażonymi, świeżymi grzybami i plasterkami delikatnej kaczki. W ten sposób powstanie bardzo wykwintne danie kolacyjne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 g suszonych borowików
    • 300 ml wrzątku
    • 750 g gorącego wywaru warzywnego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 piersi kaczki bez skóry (ok. 340 g)
    • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 340 g ryżu na risotto
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka skórki drobno startej z cytryny
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
    • 15 g masła
    • 450 g mieszanki świeżych grzybów, takich jak boczniaki, podgrzybki i shiitake, większe pokrojone w plasterki
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +20min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Włożyć borowiki do miski i zalać wrzątkiem. Namoczyć na 20 minut. Odsączyć, zachowując płyn. Drobno posiekać grzyby i odłożyć. Przelać płyn przez sito do rondla. Dodać wywar i podgrzewać na bardzo małym ogniu.
    2. Posmarować patelnię grillową łyżeczką oleju i rozgrzać ją. Wrzucić piersi kaczki, zmniejszyć ogień na średni i smażyć 8-12 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż będą usmażone w stopniu, który nam odpowiada. Zdjąć z patelni i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, pokroić w cienkie plasterki. Trzymać w cieple.
    3. Rozgrzać łyżkę oleju w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać ryż i podgrzewać, cały czas mieszając, żeby pokrył się olejem.
    4. Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż zostanie niemal całkowicie wchłonięte przez ryż. Dodać skórkę z cytryny, tymianek i borowiki oraz chochlę wywaru. Gotować na małym ogniu, często mieszając, a gdy niemal cały wywar zostanie wchłonięty, wlać następną chochlę. Gotować ryż w ten sposób około 15-20 minut. Risotto będzie gotowe, kiedy ryż zrobi się miękki, ale jędrny i będzie miał wilgotną, kremową konsystencję.
    5. Rozgrzać pozostały olej i masło na dużej patelni na około 5 minut przed końcem gotowania ryżu. Wrzucić świeże grzyby i smażyć na dużym ogniu 4 minuty, aż zmiękną.
    6. Dodać grzyby do risotta wraz z pokrojoną na plasterki piersią kaczki i sokami, które z niej wyciekły. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Przykryć patelnię, zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut przed podaniem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Po usunięciu skóry i widocznego tłuszczu, pierś kaczki jest znacznie chudsza. Dzięki takim zabiegom będzie ona zawierała niewiele więcej tłuszczu niż filet z piersi kurczaka. * • W większości potraw grzyby używane są w tak niewielkich ilościach, że dodają im znacznie więcej walorów smakowych, niż odżywczych. To danie wykorzystuje dużą porcję grzybów, więc jest ono bogate w witaminy z grupy B. * • Udowodniono, że czerwona cebula zawiera więcej flawonoidów, czyli związków chroniących przed chorobami serca, niż biała.

    Inne propozycje

    • Risotto z przegrzebkami i krabami. Wyszorować 900 g świeżych małży pod bieżącą wodą, wyrzucić otwarte, które nie zamykają się, kiedy mocno w nie postukamy. Wlać 150 ml białego wytrawnego wina do dużego rondla. Wrzucić małże i 2 obrane ząbki czosnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut na dużym ogniu, często potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Przelać do cedzaka ustawionego na misce. Odczekać chwilę, wyjąć przegrzebki ze skorupek i odrzucić te, które się nie otworzyły. Przecedzić płyn w którym się gotowały i dopełnić wywarem warzywnym do objętości 1 litra. Wlać do rondla ustawionego na małym ogniu. Zeszklić posiekaną cebulę na łyżce oliwy. Dodać 2 posiekane łodygi selera naciowego, główkę kopru włoskiego pokrojonego w plasterki i 340 g ryżu na risotto. Podsmażać minutę, a potem wlewać wywar jak w głównym przepisie. Kiedy risotto będzie ugotowane, dodać małże, 170 g białego mięsa krabów, 2 łyżki posiekanego koperku oraz sól i pieprz.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, niacyna, miedź, cynk * ✓✓ B1, B2, E, żelazo, potas * ✓ B6, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis