Ravioli z nadzieniem ziemniaczanym – pierożki z Sardynii

    Ravioli z nadzieniem ziemniaczanym – pierożki z Sardynii

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ravioli to małe pierożki, specjalność kuchni włoskiej. W każdym regionie przygotowuje się je inaczej. W Ligurii podają je z delikatnym nadzieniem mięsnym, w Emilia-Romania z wykwintnym nadzieniem serowym, na Sardynii zaś wkładają do środka ziemniaki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
    • 4 jajka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól
    • Nadzienie
    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 5 cebulek dymek, 2 ząbki czosnku
    • 50 g sera ricotta
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 4 łyżki grubo startego parmezanu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 jajko
    • 400 g podłużnych pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Zmieszać mąkę w misce ze szczyptą soli. Zrobić zagłębienie na środku mąki i wlać w nie jajka oraz łyżkę oliwy. Coraz szerzej wyrabiać mąkę wokół wgłębienia z dodatkami, aż powstanie twarde ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Zagniatać ciasto jeszcze około 10 minut, aż stanie się elastyczne. Odłożyć w temperaturze pokojowej na godzinę.
    2. Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Gotować w osolonym wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Odlać wodę, krótko odparować i rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Oczyścić cebulki dymki i pokroić w plasterki. Obrać czosnek i posiekać.
    3. Zmieszać ziemniaki, dymkę, czosnek, ricottę, natkę pietruszki i 2 łyżki parmezanu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać z nadzieniem.
    4. Podzielić ciasto na 4 równe części. Dwie z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 × 50 cm. Na pierwszym prostokącie ciasta ułożyć łyżeczką połowę nadzienia, porcjami, w odstępach co 5 cm. Drugi prostokąt ciasta nałożyć na pierwszy i docisnąć wokół każdej porcji nadzienia. Pokroić obie warstwy wzdłuż i wszerz, żeby powstały pojedyncze pierożki. Układać ravioli na posypanym mąką talerzu. Przyrządzić drugą partię ravioli z reszty ciasta i nadzienia. Zagotować wodę w dużym garnku i gotować pierożki porcjami około 4 minut, żeby były al dente. Pokroić pomidory w kostkę. Rozgrzać resztę oliwy na patelni i smażyć na niej pomidory około 5 minut. Przyprawić. Podawać ravioli z usmażonymi pomidorami, posypane resztą parmezanu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis