Pyzy z grzankami

    Pyzy z grzankami

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te kluski są tradycyjnym smakowitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, są szczególnie smaczne z sosem. Trzeba poświęcić im trochę czasu, ale domowej roboty pyzy smakują o wiele lepiej niż z opakowania.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 pyz

    • 3-4 kromki chleba tostowego
    • 2 łyżeczki plus 60 g masła
    • 1½ kg mączystych ziemniaków
    • 250 ml mleka
    • sól
    • 125 g kaszy z twardej pszenicy Durum

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Przygotować nadzienie. Okroić kromki chleba ze skórki i pokroić w małą kostkę. Podgrzać 2 łyżeczki masła na patelni. Zrumienić kostki chleba na maśle i odstawić.
    2. Obrać ziemniaki, zetrzeć na tarce do miski z zimną wodą. Odlać wodę. Wycisnąć starte ziemniaki w ściereczce, włożyć z powrotem do miski.
    3. Zagotować w garnku mleko, 60 g masła i trochę soli. Dosypywać kaszę, ciągle mieszając, potem krótko gotować na małym ogniu. Wlać do miski ze startymi ziemniakami i wyrobić jak ciasto. Posolić.
    4. Zagotować lekko osoloną wodę w dużym garnku. Uformować z ciasta mokrymi rękami 12 kulistych pyz. W każdą z nich wgnieść po kilka zrumienionych kostek z chleba. Gotować pyzy na małym ogniu do miękkości, około 20 minut, wyjąć i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis