Purée ziemniaczane

    Purée ziemniaczane

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gładkie, puszyste i rozpływające się w ustach - ziemniaki tłuczone, ziemniaki purée! Z masełkiem i gałką muszkatołową!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg mączystych ziemniaków
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 ml mleka
    • 40 g masła
    • świeżo starta gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na możliwie jednakowo duże kawałki. Gotować pod przykryciem do miękkości 15-20 minut, następnie krótko odparować resztkę wody. W czasie gotowania ziemniaków podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło.
    2. Rozgnieść gorące ziemniaki w prasce do warzyw lub ubijakiem rozbić w garnku na gładką masę.
    3. Wlać mleko z masłem, zmieszać trzepaczką, aż purée będzie miękkie. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać natychmiast.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis