Pszenica smażona z warzywami i tofu

    Pszenica smażona z warzywami i tofu

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziarna pszenicy gotuje się w wywarze i miesza ze świeżym imbirem oraz orientalnymi warzywami. To świetny dodatek do tofu marynowanego w sosie teriyaki, pożywne danie, które można przyrządzić w pół godziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 200 g wstępnie obgotowanej pszenicy
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka mirinu
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
    • 285 g tofu, pokrojonego w trójkąciki
    • Smażone warzywa
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 1 por, pokrojony w cienkie paski
    • 250 g kiełków fasoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pszenicę i gotować na małym ogniu 15-20 minut, aż zmięknie i wchłonie cały wywar.
    2. Przyrządzić tofu teriyaki. W misce utrzeć sos sojowy z mirinem, olejem słonecznikowym, miodem, przyprawą pięć smaków, czosnkiem i imbirem. Wrzucić tofu i wymieszać dokładnie, by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Odstawić na czas smażenia warzyw.
    3. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić czosnek i imbir. Smażyć kilka sekund, cały czas mieszając. Dodać czerwoną paprykę oraz pory, smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż zmiękną. Wrzucić kiełki fasoli i smażyć jeszcze 3 minuty, nie przestając mieszać.
    4. Wrzucić do woka pszenicę. Trzymając sitko nad wokiem, nałożyć do niego tofu, odlewając marynatę do smażonych warzyw. Starannie wymieszać zawartość woka. Dodać tofu i delikatnie wymieszać, podgrzewając jeszcze 1-2 minuty. Podawać natychmiast.

    Zalety

    • Pszenica zawiera mało tłuszczu, a za to dużo skrobi. Ponieważ zjadamy całe ziarna, dostarczamy organizmowi dużą ilość błonnika. * • Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że regularne jadanie soi i wyrabianych z niej produktów, takich jak tofu, pomaga chronić przed niektórymi nowotworami oraz chorobami serca. * • Kiełki fasoli, podobnie jak inne kiełki, są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E, wapń, miedź * ✓✓ B1, niacyna, żelazo * ✓✓ B6, kwas foliowy, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Pszenica z warzywami na sposób śródziemnomorski. Wymieszać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, 8 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju (odsączonych), łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i 10 posiekanych listków bazylii z opakowania o wadze 15 g (resztę zachować). Dodać tofu i odstawić. W punkcie 3 pominąć imbir, pory i kiełki fasoli, a wraz z papryką i czosnkiem usmażyć metodą stir-fry dużą cebulę pokrojoną w cienkie paski i 2 cukinie pokrojone w słupki. Dodać pszenicę, 55 g czarnych oliwek, pozostałe listki bazylii (posiekane) oraz tofu wraz z marynatą. Rozgrzać, cały czas mieszając i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis