Pożywne purée ziemniaczane

    Pożywne purée ziemniaczane

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne ziemniaki puree z boczkiem i dwoma rodzajami cebuli, które dodają ziemniakom wspaniałogo smaku. Są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g mączystych ziemniaków
    • sól, pieprz
    • 2 cebulki dymki
    • 1 mała czerwona cebula
    • 100 g chudego boczku
    • 100 ml mleka
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać ziemniaki, umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku do miękkości około 20 minut. Odlać i krótko odparować.
    2. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, oczyścić dymkę, umyć ją i pokroić w cienkie pierścionki. Obrać cebulę i pokroić ją w cienkie plasterki. Pokroić boczek w drobną kostkę.
    3. Podgrzać mleko z masłem w małym garnuszku, żeby masło się roztopiło. Wlać do ziemniaków i rozgnieść je ubijakiem na purée, równocześnie mieszając z mlekiem. Dodać dymkę i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
    4. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i boczek. Smażyć, aż cebula będzie złotobrązowa, a skwarki z boczku chrupiące. Dodać tymianek. Zawartością patelni polać purée ziemniaczane.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Praktyczna rada

    Rozgniatajmy ziemniaki ubijakiem, uzyskamy wtedy puszyste i lekkie purée. Jeśli rozdrobnimy je mikserem z trzepaczkami, purée będzie ciastowate i kleiste.

    Purée ziemniaczane z mozzarellą

    Ugotować 750 g mączystych ziemniaków jak w przepisie powyżej. Odlać, krótko odparować i rozgnieść dokładnie ubijakiem. Podgrzać 125 ml mleka, rozpuszczając w nim 1 łyżkę masła. Zmieszać z ziemniakami. Dodać jedno żółtko i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Nastawić grill na stopień średni i rozgrzać. Rozłożyć purée w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Odsączyć z zalewy 150 g sera mozzarella, pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na purée. Zapiekać pod grillem około 10 minut. Do tego dania podajmy carpaccio pomidorowe z oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz drobno porwanymi listkami bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis