Polędwiczki wieprzowe z kumkwatami i purée ziemniaczanym

    Polędwiczki wieprzowe z kumkwatami i purée ziemniaczanym

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny przepis na polędwiczki z ziemniakami puree ze słodko-pikantnym kumkwatem w sosie miodowo-winnym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g mączystych ziemniaków
    • 300 g zielonej fasolki szparagowej
    • 400 g polędwiczek wieprzowych
    • 1 cebula
    • 125 g kumkwatów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 150 ml wywaru warzywnego
    • sól, pieprz
    • 100 ml mleka
    • 25 g masła
    • świeżo starta gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Oczyścić fasolkę i włożyć ją do sitka do gotowania na parze. Wstawić sitko do garnka z ziemniakami na 10 minut przed końcem gotowania. Fasolka nie powinna być zbyt miękka.
    2. Pokroić polędwiczki w cienkie plastry. Posiekać drobno cebulę. Umyć kumkwaty i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Smażyć plastry polędwiczki około minuty z każdej strony, aż się przyrumienią, zdjąć z patelni.
    3. Smażyć cebulę około 5 minut na tłuszczu, który pozostał na patelni. Wrzucić mięso i smażyć razem jeszcze 5 minut. Dodać kumkwaty i miód na kolejną minutę, a później musztardę, wino oraz wywar warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu 3 minuty.
    4. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Odlać i krótko odparować ziemniaki, rozgnieść je na purée, dodać mleko i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ułożyć na talerzach mięso, purée ziemniaczane, fasolkę i kumkwaty, polać sosem i podawać.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Pierś kurczaka z purée ziemniaczanym

    Przygotować purée ziemniaczane i fasolkę szparagową, jak w przepisie powyżej. Polędwiczki wieprzowe zastąpić 2 filetami z piersi kurczaka. Oddzielić skórę i tłuszcz, przepołowić i każdy kawałek pokroić na 4 cienkie plastry. Usmażyć tak jak polędwiczki. Musztardę dijon zastąpić 2 cm świeżego imbiru. Obrać i drobno posiekać imbir. Dodać go do mięsa wraz z winem i wywarem warzywnym. Przyrządzić danie, jak opisano w punkcie 3. przepisu. Nałożyć mięso, purée, fasolkę, kumkwaty oraz sos na talerze i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis