Podsmażane ziemniaczki czosnkowe

    Podsmażane ziemniaczki czosnkowe

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki duszone z czosnkiem, imbirem i orientalnymi przyprawami stanowią pyszny dodatek do każdego obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 cm świeżego imbiru
    • 750 g małych młodych ziemniaków
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 8 ząbków czosnku
    • 1½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
    • 1½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    • 1½ łyżeczki kurkumy
    • 100 ml wody
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pokroić nieobrany imbir na 3 grube plastry. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni teflonowej. Wrzucić imbir, nieobrany czosnek, ziarna kopru włoskiego, kminu oraz kurkumę. Podsmażać na oliwie około minuty.
    2. Wrzucić na patelnię ziemniaki i wymieszać. Smażyć około 5 minut, aż się przyrumienią. Dolać wodę i gotować ziemniaki na patelni pod przykryciem 25-30 minut, potrząsając od czasu do czasu patelnią.
    3. Wyjąć z patelni imbir i czosnek. Posolić ziemniaki i skropić sokiem cytrynowym. Można też rozgnieść ząbki czosnku w prasce i wymieszać z ziemniakami.

    Praktyczna rada

    Można zastapić ząbki czosnku zielonym szczypiorem młodego czosnku. Pokroić go w cienkie paseczki i posypać nimi ziemniaki przed podaniem.

    Pommes frites, czyli frytki…

    …nie są wcale wynalazkiem amerykańskim. W belgijskim miasteczku Mons jadano małe rybki, usmażone w gorącym oleju. Gdy w zimie okoliczne stawy i rzeki zamarzały, mieszkańcy wycinali ziemniaki w kształt rybek i smażyli. * W USA frytki stały się znane dzięki twórcy Deklaracji Niepodległości, trzeciemu prezydentowi Stanów Zjednoczonych, Tomaszowi Jeffersonowi. Przepis przywiózł on z Francji, gdzie przebywał wiele lat jako poseł swego kraju. Z tego powodu frytki nazywa się w USA “french fries” (“francuską smażeniną”). * Tu rozpoczął się zwycięski pochód frytek dookoła świata, wspomagany jeszcze w XX wieku przez licznie powstające sieci tzw. fastfoodów, czyli jadłodajni oferujących proste, szybko podawane posiłki o standaryzowanej jakości. Dziś nikt już nie wyobraża sobie hamburgera lub kurczaka bez chrupiących frytek z ketchupem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis