Placuszki ryżowe z pastą krabową

    Placuszki ryżowe z pastą krabową

    3polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te słone placuszki w stylu amerykańskim przyrządza się z ciasta z dodatkiem ryżu, który nadaje im ciekawą konsystencję i zwiększa zawartość skrobi. Podajmy je z szybkim do przyrządzenia, pysznym nadzieniem z krabów doprawionym koperkiem i udekorujmy ikrą taszy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 75 g białego długoziarnistego ryżu
    • 170 g mąki
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka kamienia winnego
    • 2 jajka
    • 150 ml chudego mleka
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • Pasta krabowa
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 170 g białego mięsa kraba
    • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
    • pieprz
    • Z czym podawać
    • 55 g ikry taszy ze słoika
    • gałązki świeżego koperku
    • cząstki limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wsypać ryż do rondla, dodać 180 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić, by nieco ostygł.
    2. Przesiać mąkę, sól, sodę i kamień wodny do miski. Dodać ryż i zrobić zagłębienie w środku. Roztrzepać jajka z mlekiem, wlać do zagłębienia i wyrobić gęste, jednolite ciasto.
    3. Rozgrzać nieco oleju na dużej, teflonowej patelni o grubym dnie. Nałożyć 4 porcje po łyżeczce ciasta na patelnię, zachowując odstępy. Lekko rozprowadzić każdą wierzchem łyżeczki, by miała około 7,5 cm średnicy. Smażyć na dość dużym ogniu 2-3 minuty, aż placuszki przyrumienią się od spodu, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
    4. Delikatnie przewrócić placuszki łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Przełożyć na podgrzany talerz, luźno przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym piekarniku. Usmażyć pozostałe placuszki.
    5. Aby przygotować pastę, rozgrzać śmietanę w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać, dodać mięso kraba i nadal podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż pasta będzie gorąca. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    6. Ułożyć placuszki na 6 talerzach i rozdzielić między nie pastę krabową. Udekorować każdy placuszek odrobiną ikry i gałązką świeżego koperku. Obok ułożyć cząstki limonki do wyciśnięcia i podawać natychmiast.

    Kamień winny

    Kamień winny to inaczej wodorowinian potasu. To substancja, która powstaje przy fermentacji wina. Można go kupić w lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych i w internecie. Jeśli chodzi o zastępowanie to można dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zamiast kamienia winnego, ale wtedy już nie dodajemy sody.

    Zalety

    • Proces polerowania, w wyniku którego uzyskuje się biały ryż, usuwa z ziaren część witamin z grupy B. W tym przepisie mleko, jajka i mięso kraba rekompensują te ubytki. * • Mięso kraba jest bardzo chudym źródłem białka. Dostarcza też organizmowi sporo fosforu, mikroelementu odpowiedzialnego za zdrowe zęby i kości. * • Mleko jest bogate w wiele substancji odżywczych. Większość z nich znajduje się w tej jego części, która nie jest tłuszczem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓ Cynk * ✓✓✓ A, B2, B12, E, niacyna, wapń, żelazo, potas, selen

    Inne propozycje

    • Aby placki miały inny kolor, można zastąpić biały ryż brązowym lub czerwonym. Gotuje się go 30-35 minut w 240 ml wody. * • Nadzienie cebulowo-szpinakowe. Rozgrzać na patelni 15 g masła i łyżeczkę oliwy z oliwek extra virgin, wrzucić cebulę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć jeszcze 5-8 minut, często mieszając, aż cebula zacznie się karmelizować. Wrzucić 170 g wilgotnych, drobnych listków szpinaku do rondla, przykryć i gotować 3-4 minuty, aż zaczną się kurczyć. Odcisnąć nadmiar wody, dodać do cebuli i smażyć około minuty, by nieco odparował. Dodać 2 łyżki tłustej kwaśnej gęstej śmietany oraz doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę, nałożyć na placuszki i udekorować pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis