Placuszki kminkowe z sosem pomidorowym

    Placuszki kminkowe z sosem pomidorowym

    5polubień
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te placuszki kminkowe są wyjątkową przekąską, zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście. Są cudownie kruche!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g mączystych ziemniaków
    • sól
    • 50 g plus 2 łyżki masła
    • 150 g mąki i jeszcze trochę
    • 4-5 łyżek mleka
    • 3 łyżki ziaren kminku
    • Sos pomidorowy
    • 250 g przecieru pomidorowego
    • 100 g gęstej tłustej śmietany
    • pieprz
    • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku około 25 minut. Odlać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę kuchenną. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła w osobnym naczyniu, dodać je do ziemniaków wraz ze 150 g mąki oraz mlekiem i wyrobić ciasto. Pokrytymi mąką rękami uformować 12 kulek i rozgnieść je na placuszki o grubości palca. Ułożyć na blasze. Posypać niewielką ilością kminku i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła – w sumie 2 łyżki.
    3. Piec placuszki w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące. Wlać przecier pomidorowy do garnka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać pokrojony szczypiorek. Wylać sos na talerze, ułożyć na nich placuszki i tak podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - 16 sty 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis