Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane

    18polubień
    25min.


    Zrobione przez 9 osób

    Placki ziemniaczne są uwielbiane przez dzieci! Wprost nie można im się oprzeć gdy podane z sosem jabłkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • 30 g mąki
    • sól
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce do miski. Obrać cebulę i także zetrzeć. Dodać jajka oraz mąkę i ½ łyżeczki soli, dokładnie wymieszać.
    2. Rozgrzać mocno na patelni 3 łyżki oleju. Nałożyć 4 łyżki ciasta ziemniaczanego i rozprowadzić, by utworzyły się placki. Smażyć na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Kłaść placki na papierowy ręcznik, by odciekł z nich tłuszcz. Układać w ciepłym miejscu.
    3. Resztę oleju ponownie rozgrzać na patelni. Usmażyć następne 4 placki, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Można podawać z musem jabłkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 15 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis