Placki z wędzonym łososiem

    Placki z wędzonym łososiem

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te szlachetne placki ziemniaczane są smaczną przekąską. Podawaj z chrupiącą sałatką i będziesz mieć pyszny zdrowy lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mąki
    • sól, pieprz
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • Z czym podawać
    • 200 g wędzonego łososia
    • 150 g kwaśnej śmietany
    • gałązki koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Podgrzać piekarnik. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na dużej tarce na wiórki i wycisnąć dobrze w ściereczce. Drobno posiekać cebulę. Wymieszać w dużej misce ziemniaki, cebulę, jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Nalać na patelnię około 1-cm warstwę oleju i rozgrzać. Nakładać łyżką ciasto na patelnię i rozgniatać na placki o średnicy 5 cm. Smażyć placki z każdej strony po około 2 minuty, aż się przyrumienią i zrobią chrupiące. Zdejmować z patelni i układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie odkładać do ciepłego piekarnika.
    3. Pokroić łososia w cienkie paseczki. Na każdy placek nałożyć grubą warstwę kwaśnej śmietany i przystrajać łososiem oraz gałązkami koperku. Podawać natychmiast.

    Praktyczna rada

    Im więcej wilgoci wyciśniemy z wiórków ziemniaczanych, tym bardziej chrupiące będą placuszki po usmażeniu ich w gorącym oleju.

    Ziemniaczane motywy…

    …bywają umieszczane na znaczkach pocztowych i herbach. W 1956 roku we Francji wydano znaczek pocztowy, na którym uwidoczniony został kwiat ziemniaka. W ten sposób uczczono aptekarza Antoine-Augustina Parmentiera, który promował uprawę ziemniaków we Francji. * Księstwo Liechtenstein wydało znaczek przedstawiający kobietę obierającą ziemniaki w kuchni, a znaczek z wyspy Tristan da Cunha na południowym Atlantyku przedstawia – obok obowiązkowego profilu królowej brytyjskiej – otoczone kamiennymi wałami pola ziemniaków. * Herb znanej z wczesnych ziemniaków gminy Dollbergen w Dolnej Saksonii jest ozdobiony wizerunkiem rośliny ziemniaka oraz alembiku do destylowania wódki z ziemniaków.

    Zapiekane placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane można również zapiec z serem. Każdy gotowy placek posypać łyżeczką tartego ementalera lub goudy. Smażyć placki chwilę na patelni pod przykrywką, albo ułożyć je na blasze i wsunąć do piekarnika z górnym grillem, włączyć i poczekać, aż ser się stopi. Takie zapiekane placki podaje się z kolorową sałatą liściastą przyprawioną ziołowym sosem winegret. Sos robi się z 3 łyżek oliwy z oliwek extra virgin zmieszanej z 1-2 łyżkami czerwonego octu winnego, odrobiną musztardy, solą i pieprzem oraz łyżką drobno posiekanych ziół.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis