Placki warzywne z sosem kolendrowym

    Placki warzywne z sosem kolendrowym

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te smaczne placki ziemniaczane to świetna alternatywa na danie główne bez mięsa. Najlepiej podawać z sałatką. Sos kolendrowy jest wyśmienity.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g ziemniaków sałatkowych
    • ½ dużego selera (ok. 200 g)
    • 2 marchewki (ok. 200 g)
    • 2 łyżki mąki
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól, pieprz
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • 1 łyżka koperku, posiekanego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • Sos kolendrowy
    • 1 mała cebula
    • 125 ml mleka
    • 1 listek laurowy
    • 5 ziarenek czarnego pieprzu
    • 1 łyżka masła
    • 1-2 łyżki mąki
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 75 g śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przygotować sos kolendrowy. Obrać cebulę i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka cebulę, listek laurowy i ziarenka pieprzu, wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić mleko przez sito, odstawić.
    2. Podgrzać masło w garnku. Dodać mąkę i zasmażyć ją, cały czas mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dalej mieszać. Dodać kwaśną śmietanę oraz kremówkę. Krótko zagotować, aż zgęstnieje. Zdjąć sos z ognia. Dodać zmieloną kolendrę. Przyprawić sos solą oraz pieprzem i ustawić w ciepłym miejscu. Tuż przed podaniem wrzucić posiekane listki świeżej kolendry i posiekaną natkę pietruszki.
    3. Obrać ziemniaki, selera i marchewkę. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym i włożyć do miski. Dodać mąkę, żółtka i kwaśną śmietanę, wymieszać. Przyprawić obficie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypać posiekany koperek i natkę pietruszki.
    4. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni. Wyłożyć na nią 4 łyżki masy ziemniaczano-warzywnej i lekko przygnieść, żeby nadać im kształt placków. Smażyć po 4 minuty z każdej strony, aż lekko się przyrumienią. Zdjąć gotowe placki z patelni i położyć na papierowym ręczniku kuchennym, żeby odsączyć z tłuszczu. Rozgrzać drugą łyżkę oliwy na patelni i usmażyć 4 placki z reszty masy ziemniaczano-warzywnej. Podawać na gorąco, z sosem kolendrowym w osobnej sosjerce.

    Zabytkowy ogród…

    …w którym rosną również ziemniaki, znajduje się w biskupim mieście Eichstätt w Górnej Bawarii. Już w 1600 roku aptekarz Basilius Besler założył dla ówczesnego biskupa okazały ogród z ponad 1000 rodzimych, śródziemnomorskich i egzotycznych roślin, jak ziemniaki, dynie i tytoń. Kazał też wszystkie te rośliny przedstawić na 367 kolorowanych miedziorytach. Wizerunki stały się materiałem wyjściowym do wydania księgi “Hortus Eystettensis”, zbiorczego atlasu wszystkich znanych wówczas roślin. Historyczny ogród został zniszczony w czasie wojny trzydziestoletniej (1618-1648). Przed 10 laty postanowiono odtworzyć go według XVII-wiecznego pierwowzoru. Obecnie ten tak zwany Ogród bastionowy przy zamku Willibaldsburg można zwiedzać od maja do października.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis