Placek ziemniaczano-rodzynkowy

    Placek ziemniaczano-rodzynkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto jest pyszne i soczyste. Rodzynki są umieszczone przed pieczeniem w rumie, aby uzyskać lepszy smak. Jeśli chcesz podać ten placek dzieciom może lepiej użyć soku jabłkowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g małych mączystych ziemniaków
    • 50 g rodzynków
    • 4 jajka
    • 6 łyżek rumu
    • 200 g cukru
    • 75 g mąki
    • 125 g mielonych migdałów
    • szczypta soli
    • drobno otarta skórka i sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • masło oraz bułka tarta do posmarowania i posypania formy
    • Polewa
    • 200 g cukru pudru
    • 2 łyżki gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Dzień wcześniej ugotować ziemniaki do miękkości, obrać i przecisnąć przez praskę. Zostawić na noc pod przykryciem.
    2. Skropić rodzynki 4 łyżkami rumu i odstawić na 20 minut, żeby nasiąkły. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 26 cm i oprószyć ją wewnątrz bułką tartą.
    3. Wymieszać jajka, cukier, połowę skórki i połowę soku z cytryny oraz szczyptę soli i ubić mikserem. Dodać ziemniaki i wymieszać. Osobno zmieszać mąkę, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać tę mieszaninę do masy jajeczno-ziemniaczanej i wymieszać. Odsączyć rodzynki na sicie i dodać do ciasta.
    4. Napełnić tortownicę. Wygładzić wierzch. Piec w gorącym piekarniku na środkowej półce około godziny, aż ciasto lekko się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić w tortownicy 10 minut, potem wyjąć z formy i dokończyć studzenie na metalowej kratce
    5. Przygotować polewę. Przesiać cukier puder. Wlać do cukru 2 łyżki gorącej wody i resztę rumu. Całość dokładnie wymieszać. Zalać ciasto polewą, gdy jest jeszcze ciepłe. Przed podaniem pokroić na 12 kawałków.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Praktyczna rada

    Placek można uznać za upieczony, jeśli do patyczka, którym go nakłujemy, nie przykleja się ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis