Placek migdałowy z ziemniakami

    Placek migdałowy z ziemniakami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto z migdałami na pewno będzie nowością na waszym stole. Ugotowane wcześniej ziemniaki sprawiają, że placek jest pyszny i soczysty.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 350 g mączystych ziemniaków
    • 8 jajek
    • 200 g cukru
    • drobno otarta skórka z 1/2 cytryny
    • 150 g mielonych migdałów
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • masło do wysmarowania formy
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku około 20 minut, żeby lekko zmiękły. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wyłożyć je na całą noc w przewiewnym miejscu, by przeschły. Niczym nie przykrywać.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Ostrożnie rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem mikserem z trzepaczkami do piany na gęsty kogel-mogel. Dodać mielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać przesuszone ziemniaki, cały czas mieszając. Posypać mąką ziemniaczaną i znów wymieszać.
    3. Ubić białka na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą jajeczno-ziemniaczaną. Przełożyć ciasto do tortownicy, wygładzić wierzch. Piec w gorącym piekarniku na dolnej półce około 1¼ godziny, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, studzić w formie 10 minut, następnie wyjąć z tortownicy i położyć na metalowej kratce, żeby zupełnie ostygło. Przed podaniem poprószyć placek cukrem pudrem i pokroić na 12 kawałków.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Praktyczna rada

    Ten placek trzeba upiec natychmiast po przygotowaniu, inaczej puszyste ciasto szybko opadnie. Dlatego należy wcześniej rozgrzać piekarnik i wysmarować formę, a dopiero potem przygotować ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis