Pizza z opiekanej polenty i tuńczyka

    Pizza z opiekanej polenty i tuńczyka

    2polubienia
    42min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Polenta to uniwersalny produkt, czego dowodem jest ta pizza, której blat przyrządzono z opieczonej polenty. Jest ona dość mdła, ale łatwo przejmuje smak innych składników, takich jak tuńczyk, oliwki, zioła i sos pomidorowy, które układa się na pizzy. Podawać z sałatką z zielonych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g polenty instant
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 żółta papryka, przekrojona na połówki
    • 200 g tuńczyka z puszki w zalewie, odsączonego i rozdrobnionego
    • 250 g sera ricotta
    • 12 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
    • sól i pieprz
    • 1-2 łyżki listków świeżego tymianku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Wsypać polentę do 1,3 l wrzątku i gotować około 5 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje.
    2. Zdjąć z ognia, dodać posiekany tymianek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Rozprowadzić polentę w nasmarowanej oliwą okrągłej formie o średnicy około 30 cm, tak żeby powstały lekko zawinięte do góry krawędzie. Posmarować krawędzie oliwą. Odstawić.
    3. Mocno rozgrzać opiekacz. Wrzucić do rondla pomidory wraz z sokiem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 6-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie dość gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wstawić żółtą paprykę do opiekacza, skórką do góry. Opiekać, aż skórka zwęgli się i popęka. Włożyć paprykę do torebki foliowej, odczekać, aż przestygnie na tyle, by nie parzyła w dłonie. Obrać ze skórki. Pokroić miąższ papryki w paseczki.
    5. Posmarować blat z polenty sosem pomidorowym. Nałożyć paseczki papryki, kawałki tuńczyka, rozkruszony ser ricotta oraz oliwki. Przykręcić nieco opiekacz i wstawić do niego pizzę na 10-12 minut, aż się przyrumieni. Posypać listkami tymianku i podawać.

    Inne propozycje

    • Pikantna pizza z szynką i pieczarkami. Do sosu pomidorowego dodać ¼ łyżeczki pokruszonych płatków chili. Zamiast żółtej papryki obsmażyć 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek na 2 łyżeczkach oliwy z oliwek. Zastąpić tuńczyka 100 g gotowanej szynki pokrojonej w cienkie plasterki. * • Pizza z bakłażanem i cebulą. Smażyć 500 g cebuli pokrojonej w plasterki i wyciśnięty ząbek czosnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek extra virgin 20 minut, aż cebula bardzo zmięknie i lekko się przyrumieni. Nałożyć na blat z polenty. Pokroić 250 g bakłażana w plasterki, posmarować lekko oliwą i opiekać w opiekaczu, aż przyrumieni się z obu stron. Ułożyć na pizzy. Posypać 8 posiekanymi anchois, 30 g posiekanych orzechów włoskich oraz 150 g mozzarelli pokrojonej w kostkę. Upiec jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Tuńczyk w puszce zachowuje wszystkie witaminy i mikroelementy oraz sporo kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyk w wodzie lub zalewie zawiera dwa razy mniej kalorii niż tuńczyk w oleju. * • Gładka skórka papryki chroni ją przed utratą witaminy C podczas przechowywania. Papryka zawiera dużo tej witaminy przez wiele tygodni.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B12, C, selen * ✓✓✓ A, niacyna, wapń * ✓✓ B6, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis