Pizza alla napoletana

    Pizza alla napoletana

    3polubienia
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Domowa pizza jest smaczniejsza niż kupowana w sklepie, a przygotowanie ciasta drożdżowego wzbogaconego oliwą z oliwek jest naprawdę łatwe. Gdy już opanujemy sztukę przyrzą dzania spodów, będziemy mogli je obkładać najróżniejszymi dodatkami. Pizza z pomidorami, serem mozzarella, anchois i oliwkami pochodzi z Neapolu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g mąki chlebowej
    • ½ łyżeczki soli
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 200 ml letniej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • Sos
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • ½ łyżeczki drobnego cukru
    • garstka listków świeżej bazylii, porwanych
    • 150 g sera mozzarella, w plasterkach
    • 8 filetów z sardeli (anchois), przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 8 czarnych drylowanych oliwek, przekrojonych na połówki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wsypać mąkę do miski. Dodać sól i drożdże, wymieszać. Zrobić zagłębienie na środku, wlać wodę i oliwę. Nożem o zaokrą glonym czubku wyrobić miękkie ciasto, dodając nieco więcej wody, jeśli będzie zbyt suche.
    2. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do dużej nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą nasmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny, aż podwoi objętość.
    3. Przygotować sos pomidorowy. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, 3 minuty, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory wraz z sokiem i cukier. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na niewielkim ogniu, często mieszając, aż sos wyparuje, jego objętość zmniejszy się o połowę i zrobi się gęsty. Zdjąć z ognia i odstawić, żeby ostygł.
    4. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i ubić pięściami, następnie bardzo lekko zagnieść. Rozwałkować lub rozgnieść, aby powstał krążek o średnicy 30 cm i przełożyć na nasmarowaną blachę.
    5. Dodać bazylię do sosu i posmarować nim pizzę, pozostawiając wokół wolny brzeg o szerokości 1 cm. Ułożyć na wierzchu mozzarellę, anchois i oliwki. Ustawić pizzę w ciepłym miejscu na około 15 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    6. Piec 20-25 minut, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się, a ser się roztopi. Pokroić na porcje i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B6, B12, wapń * ✓✓ A, B1, C, E, niacyna, selen * ✓ B2, kwas foliowy, żelazo, cynk

    Zalety

    • Pomidory z puszki są bogate w likopen, fitosubstancję, która występuje też obficie w różowych grejpfrutach, arbuzach i gujawie. Chroni ona przed kilkoma nowotworami i chorobami serca. * • Allicyna, której czosnek zawdzięcza charakterystyczny smak i aromat, ma silne działanie przeciwbakteryjne. Ma również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Przeprowadzone niedawno badania wykazały, że czosnek chroni też przed rakiem żołądka i okrężnicy.

    Inne propozycje

    • Pizza z pieczonymi warzywami. Pokroić 2 małe cebule na czą stki, czerwoną i żółtą paprykę na kawałki, a ½ małego bakłażana (ok. 150 g) w cienkie plasterki. W formie do pieczenia wymieszać warzywa z 4 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin i piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż zrobią się miękkie i zaczną się mocno przypiekać. Ułożyć je na warstwie sosu zamiast mozzarelli i anchois. Posypać oliwkami. Po upieczeniu posypać 30 g grubo startego parmezanu. * • Pizza ze szpinakiem, pieczarkami i kiełbasą chorizo. Wrzucić 200 g liści szpinaku do rondla, przykryć i gotować 1-2 minuty, aż lekko się pokurczą. Starannie odsączyć. Smażyć 200 g pokrojonych w plasterki pieczarek na 15 g masła, aż wyparuje z nich sok i zaczną się rumienić. Ułożyć szpinak i pieczarki na warstwie sosu pomidorowego zamiast sera mozzarella, anchois oraz oliwek. Przykryć 30 g kiełbasy chorizo pokrojonej w cienkie plasterki, posypać 2 łyżkami orzeszków piniowych, odstawić do wyrośnięcia i upiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis