Pilaw z ryżu basmati i kurczaka

    Pilaw z ryżu basmati i kurczaka

    16polubień
    40min.


    Zrobione przez 21 osób

    To różnokolorowe danie z jednego garnka jest bardzo proste do przyrządzenia i świetnie nadaje się na pyszną, pożywną kolację w powszedni dzień. Mleczko kokosowe, łagodne przyprawy i świeża kolendra nadają mu egzotyczny aromat. Podawać z listkami różnych odmian sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
    • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 300 g ryżu basmati, opłukanego
    • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając.
    2. Dodać pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażyć minutę, mieszając.
    3. Wlać mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
    4. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną kolendrę, ponownie przykryć i odstawić na 5 minut. Podawać pilaw na gorąco, przybrany gałązkami kolendry.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Pilaw imbirowy z indykiem. Zastąpić kurczaka filetem z piersi indyka. Usmażyć na oliwie z 2 porami pokrojonymi w plasterki, 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym kawałkiem świeżego imbiru o długości 2,5 cm oraz świeżą czerwoną papryczką chili, drobno posiekaną. Dodać ryż basmati oraz 250 g pokrojonych w plasterki maleńkich kolbek kukurydzy i 170 g mrożonego groszku. W punkcie 3 zastąpić mleczko kokosowe białym wytrawnym winem lub wywarem. Gotować jak w głównym przepisie. W punkcie 4 dodać zamiast kolendry posiekaną natkę pietruszki oraz 30 g masła. Przed podaniem odstawić na 5 minut.

    Zalety

    • Ryż basmati ma niższy wskaźnik glikemiczny niż jakakolwiek odmiana ryżu. Oznacza to, że jest trawiony powoli, dostarcza organizmowi energii przez dłuższy czas. * • Kurczak zawiera mnóstwo białek oraz witamin z grupy B, szczególnie niacyny. Jadany bez skóry jest też bardzo chudy. * • Grzyby są dobrym źródłem miedzi, mikroelementu niezbędnego dla zdrowych kości. Miedź wspomaga również wchłanianie żelaza z pokarmów.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, niacyna * ✓✓ B6, miedź * ✓ B1, B2, kwas foliowy, żelazo, potas, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 08 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis