Zaloguj się Zarejestruj się

Pilaw z ryżu basmati i kurczaka

To różnokolorowe danie z jednego garnka jest bardzo proste do przyrządzenia i świetnie nadaje się na pyszną, pożywną kolację w powszedni dzień. Mleczko kokosowe, łagodne przyprawy i świeża kolendra nadają mu egzotyczny aromat. Podawać z listkami różnych odmian sałaty.

Jacek Fronczak

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 340 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 300 g ryżu basmati, opłukanego
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml gorącego wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • sól i pieprz
  • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i mięso. Smażyć na dość dużym ogniu 4-5 minut, mieszając.
  2. Dodać pieczarki, cukinię, ryż, mieloną kolendrę, kmin rzymski i cynamon. Smażyć minutę, mieszając.
  3. Wlać mleczko kokosowe i gorący wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i dusić 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
  4. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną kolendrę, ponownie przykryć i odstawić na 5 minut. Podawać pilaw na gorąco, przybrany gałązkami kolendry.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Inne propozycje

• Pilaw imbirowy z indykiem. Zastąpić kurczaka filetem z piersi indyka. Usmażyć na oliwie z 2 porami pokrojonymi w plasterki, 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym kawałkiem świeżego imbiru o długości 2,5 cm oraz świeżą czerwoną papryczką chili, drobno posiekaną. Dodać ryż basmati oraz 250 g pokrojonych w plasterki maleńkich kolbek kukurydzy i 170 g mrożonego groszku. W punkcie 3 zastąpić mleczko kokosowe białym wytrawnym winem lub wywarem. Gotować jak w głównym przepisie. W punkcie 4 dodać zamiast kolendry posiekaną natkę pietruszki oraz 30 g masła. Przed podaniem odstawić na 5 minut.

Zalety

• Ryż basmati ma niższy wskaźnik glikemiczny niż jakakolwiek odmiana ryżu. Oznacza to, że jest trawiony powoli, dostarcza organizmowi energii przez dłuższy czas. * • Kurczak zawiera mnóstwo białek oraz witamin z grupy B, szczególnie niacyny. Jadany bez skóry jest też bardzo chudy. * • Grzyby są dobrym źródłem miedzi, mikroelementu niezbędnego dla zdrowych kości. Miedź wspomaga również wchłanianie żelaza z pokarmów.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, C, niacyna * ✓✓ B6, miedź * ✓ B1, B2, kwas foliowy, żelazo, potas, selen, cynk

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie