Pikantna jagnięcina z pszenicą

    Pikantna jagnięcina z pszenicą

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wstępnie obgotowane ziarno pszenicy cieszy się znaczną popularnością we Francji, a ostatnio również w Wielkiej Brytanii. Wypróbujmy je i my. W tej potrawie udusimy je z przyprawami, suszonymi owocami oraz delikatną jagnięciną. Powstaje w ten sposób pyszne danie w stylu bliskowschodnim.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kotlety jagnięce (razem ok. 400 g), okrojone z tłuszczu
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
    • 2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    • 225 g wstępnie obgotowanej pszenicy
    • 600 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
    • sok z 1 pomarańczy
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • ziarna z 6 strączków kardamonu
    • 1 kawałek cynamonu
    • 250 g suszonych śliwek bez pestek
    • 55 g suszonych moreli, pokrojonych
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • 1 pomarańcza, połówki cząstek
    • 30 g niesolonych pistacji, posiekanych
    • gałązki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać dużą, głęboką patelnię teflonową. Wrzucić kotlety jagnięce i smażyć na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż ładnie się przyrumienią. Przełożyć na talerz.
    2. Do soków, które pozostały ze smażenia kotletów, wrzucić cebulę (nie potrzeba dodawać oliwy) i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać imbir i ziarna kminu rzymskiego, smażyć jeszcze 1 minutę.
    3. Dodać pszenicę, wywar, sok pomarańczowy, miód, ziarna kardamonu i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wrzucić na patelnię jagnięcinę, suszone śliwki i morele, miętę oraz sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu 15-20 minut, aż pszenica zmięknie i wchłonie cały płyn.
    4. Dodać cząstki pomarańczy i wymieszać. Posypać pistacjami. Podawać danie udekorowane gałązkami mięty.

    Zalety

    • Dawniej jagnięcina bywała tłusta, ale zmiany w metodach hodowli, żywienia i uboju zwierząt zaowocowały ogromnym zmniejszeniem ilości tłuszczu w tym mięsie. Dziś chude kawałki jagnięciny zawierają trzy razy mniej tłuszczu niż 20 lat temu. * • Suszone śliwki zawierają sporo potasu, żelaza i witaminy B6. Są też dobrym źródłem błonnika.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B1, C, niacyna, żelazo, potas * ✓ B2, B6, wapń

    Inne propozycje

    • Czasem można kupić obgotowaną wstępnie pszenicę doprawioną różnymi składnikami, na przykład suszonymi na słońcu pomidorami. Taka pszenica doskonale nadaje się do tego dania. * • Pilaw z jagnięciną i daktylami. Pokroić 225 g chudej jagnięciny bez kości (np. udźca, łopatki lub karkówki) w małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego, wrzucić mięso i przyrumienić je ze wszystkich stron. Dodać posiekaną cebulę oraz 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru. Smażyć około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać posiekane pomidory z puszki, około 400 g (wraz z sokiem), 450 ml wywaru drobiowego lub jagnięcego, po łyżeczce mielonego kminu i mielonej kolendry oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut. Dodać 225 g ryżu basmati, kolejne 300 ml gorącego wywaru oraz 225 g całych daktyli bez pestek. Przykryć i dusić 10-15 minut, aż ryż zrobi się miękki. Posypać dużą garścią posiekanych listków świeżej kolendry i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis