Pieróg z mięsem i ziemniakami

    Pieróg z mięsem i ziemniakami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bogate nadzienie z wołowiny, ziemniaków i marchwi sprawia, że pierogi te będą znakomitym daniem głównym. Najlepiej podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki świeżego tymianku
    • 125 g zimnego masła
    • 5-6 łyżek lodowatej wody
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 400 g wołowiny z udźca
    • 2 cebule
    • 250 g ziemniaków sałatkowych
    • 2 marchewki (ok. 200 g)
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • pieprz
    • około 200 ml wywaru mięsnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Zmieszać mąkę, sól i tymianek. Pokroić masło w kostkę i końcami palców rozcierać z mąką, aż powstaną okruszki. Dalej zagniatać, stopniowo dodając wody, aż ciasto stanie się jednolite. Uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
    2. Pokroić mięso w małą kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dusić w nim cebulę około 5 minut. Dodawać mięso porcjami, każdą przysmażać 2-3 minuty i zdejmować z patelni. Włożyć przysmażone mięso ponownie na patelnię i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wywar mięsny i krótko zagotować. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem na patelni 15 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części i rozwałkować każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm na oprószonym mąką blacie. Ułożyć po jednej czwartej nadzienia na połowie każdego placka, zostawić wolny brzeg. Brzegi placków zwilżyć pędzlem kuchennym umoczonym w wodzie, zawinąć wolną połowę placka na tę pokrytą nadzieniem. Skleić mocno brzegi, dociskając je zębami widelca. Ułożyć pierogi na blasze do pieczenia. Rozbełtać jajko i posmarować pierogi pędzlem kuchennym. Piec je w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się ładnie przyrumienią. Podawać na gorąco.

    Ziemniaczane dodatki…

    …są pysznym uzupełnieniem dań mięsnych, lecz kto wie, co oznaczają francuskie nazwy tych potraw? * “Pommes Anna” (“ziemniaki Anny”) przyrządza się z surowych plasterków ziemniaków, układanych w formie, polewanych klarowanym masłem i upieczonych w piekarniku. * “Pommes duchesse” (“ziemniaki księżnej”) to małe krokiety ziemniaczane, przypieczone w piekarniku. Robi się je z gotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę i zmieszanych z masłem oraz żółtkiem. * “Pommes paille” (“ziemniaki słomkowe”) to surowe ziemniaki, krojone w bardzo cienkie słupki, które smaży się w głębokim oleju, dzięki czemu stają się bardzo chrupiące.

    Pieróg z ziemniakami i cukinią

    Przygotować ciasto i odłożyć do lodówki. Zamiast marchewki użyć 2 cukinii. Oczyścić je, umyć i pokroić w plasterki. Podsmażyć cebulę i mięso, jak opisano w punkcie 2. przepisu, przyprawić i posypać łyżeczką posiekanego świeżego rozmarynu i łyżeczką posiekanego świeżego tymianku. Wlać wywar mięsny i zagotować. Dodać tylko ziemniaki. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić cukinię. Przygotować pierogi według przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis