Piernik

    Piernik

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto o korzennym smaku jest tak pyszne, że trudno mu się oprzeć. Podajmy je na podwieczorek lub jako deser z odrobiną gęstej śmietany oraz łyżką świeżo przyrządzonego przecieru jabłkowego.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 115 g jasnego cukru muscovado
    • 85 g masła
    • 170 g melasy
    • 85 g mąki białej
    • 85 g mąki razowej
    • 55 g mąki żytniej
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • 1 łyżka imbiru
    • 1 łyżka mieszanki przypraw korzennych do piernika
    • 2 jajka
    • 150 ml chudego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Lekko nasmarować keksówkę i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
    2. Włożyć masło do rondla razem z cukrem i melasą. Rozpuścić na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i odstawić, by masło nieco ostygło.
    3. Przesiać do dużej miski białą razową i żytnią mąkę oraz sodę, sól, imbir i mieszankę przypraw korzennych. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Zrobić zagłębienie w środku i wlać roztopione masło oraz jajka i mleko. Utrzeć, żeby powstało gładkie ciasto (będzie ono bardzo rzadkie). Wlać do przygotowanej formy.
    4. Piec 1¼-1½ godziny, aż piernik wyrośnie, będzie twardawy w dotyku i ładnie przyrumieniony. Odstawić w formie na kilka minut, a gdy nieco przestygnie, przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie. Można go przechowywać do tygodnia, w szczelnym pojemniku lub owinięty folią spożywczą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 porcja zawiera:

    ✓ A, B6, B12, wapń, miedź, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Wilgotny piernik jabłkowy zawierający mniej cukru i tłuszczu. Obrać 1 jabłko deserowe (ok. 140 g) i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do rondelka i zalać łyżką wody. Dusić pod przykryciem na maleńkim ogniu 10-15 minut, aż jabłko się rozpadnie, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, utłuc jabłko i odstawić, żeby ostygło. Przygotować ciasto według głównego przepisu, zmniejszając ilość cukru do 55 g, a masła do 45 g. Dodać jabłko wraz z roztopionym masłem.

    Zalety

    • Melasa to syrop, który pozostaje z soku z trzciny cukrowej po wykrystalizowaniu się z niego cukru. Jest ona dobrym źródłem kilku mikroelementów, w tym magnezu, miedzi, żelaza, wapnia i potasu, choć rzadko spożywana jest w takich ilościach, by dostarczała organizmowi znaczących dawek tych substancji. * • W porównaniu z mąką pszenną, żytnia zawiera bardzo mało glutenu, co wyjaśnia, dlaczego pieczywo żytnie, na przykład pumpernikiel, jest cięższe od pszennego. Mąka żytnia zawiera dużo pentosanów (węglowodanów długołańcuchowych), które doskonale wiążą wodę. Wypieki z takiej mąki zachowują wilgoć, co oznacza, że pęcznieją w żołądku, dając poczucie sytości.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis