Rogaliki

    Rogaliki

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Moja ciotka często piekła te polskie rogaliki na święta. Choć nie jestem Polakiem, także piekę rogaliki i podaję je z gorącą kawą lub herbatą w zimne zimowe wieczory.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 rogaliki

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 25 g (1/4 szklanki) migdałów blanszowanych i posiekanych
    • 210 g (1 i 2/3 szklanki) mąki
    • 1 łyżka cukru pudru do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. Zmiksować masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać jajko, wanilię, migdały i mieszać przez kilka sekund, aż wszystko będzie dobrze połączone. Stale mieszając dodać mąkę, aż powstanie ciasto.
    3. Uformować z ciasta wałek grubości 2 cm. Pociąć wałek na kawałki długości 7,5 cm. Formować ciasteczka, wałkując każdy kawałek z góry na dół i naciskając delikatnie dwoma palcami na obu końcach, aż ciasto będzie miało około 10 cm długości. Kawałek ciasta powinien być pulchny w środku, a cieńszy na końcach. Powtórz czynność z pozostałymi ciasteczkami.
    4. Położyć ciasteczka na blaszce, zaginając końce do siebie i tworząc kształt półksiężyca. Piec w nagrzanym piekarniku aż brzegi rogalików staną się złocistobrązowe, około 20 minut. Natychmiast po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem, a następnie ostudzić na metalowej kratce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis