Pierniczki

    Pierniczki

    3polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na pierniczki, które są zdrowsze od tradycyjnych. Warto zachęcić dzieci, by wyczarowały z ciasta figurki, gwiazdki lub choineczki, a potem udekorowały je suszonymi owocami lub orzechami. Nawet jeśli niezbyt im się to uda, to bez względu na kształt, te korzenne chrupiące ciasteczka smakują wspaniale.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 pierniczków

    • 85 g mąki białej
    • 85 g mąki razowej
    • ½ łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • 50 g masła
    • 4 łyżki złotego syropu (lub sztucznego miodu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Przesiać oba gatunki mąki, sodę, imbir i cynamon do miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
    2. Roztopić na małym ogniu w rondelku masło i złoty syrop (lub sztuczny miód), mieszając od czasu do czasu. Wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie, by powstało twardawe ciasto.
    3. Oderwać kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego i dłońmi uformować z niego kulkę. Spłaszczyć, aby powstało grube ciasteczko o średnicy około 6 cm i ułożyć na nasmarowanej blasze. Podobnie przygotować pozostałe pierniczki. Ewentualnie można rozwałkować ciasto i wykroić pierniczki foremkami o różnych kształtach (zob. Inne propozycje).
    4. Piec 8-10 minut, aż pierniczki lekko wyrosną i przyrumienią się. Odstawić na blasze na 2-3 minuty, aż stwardnieją na tyle, by nie łamały się podczas zdejmowania z blachy. Przełożyć na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły. Pierniczki można przechowywać do 5 dni w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Zamiast formować pierniczki rękami, można rozwałkować ciasto do grubości 5 mm na blacie oprószonym mąką i wykrawać je foremkami o różnych kształtach. Piec 5-7 minut. * • Pierniczki owsiano-pomarańczowe. Użyć tylko 45 g mąki razowej, a pozostałe 40 g zastąpić 45 g płatków owsianych. Dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy wraz ze stopionym masłem oraz użyć 1-2 łyżki soku pomarańczowego, by wyrobić miękkie ciasto. Uformować z niego kulki, spłaszczyć i piec jak w głównym przepisie. * • Pierniczki owocowe. Obrać 1 jabłko deserowe i zetrzeć je grubo na tarce. Dodać do mąki wraz z 55 g sułtanek i skórką otartą z 1 cytryny. Uformować i piec jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Pieczenie w domu ma tę zaletę, że możemy częściowo zastąpić białą mąkę mąką razową oraz kontrolować ilość użytego tłuszczu i cukru. Kupowane w sklepach ciastka często zawierają mnóstwo cukru oraz utwardzanych tłuszczów. * • Imbir to naturalne lekarstwo na nudności. Często pomaga on kobietom cierpiącym na poranne nudności w czasie ciąży. Polepsza też trawienie i krążenie krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis