Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym na liściach sałaty

    Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym na liściach sałaty

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta smaczna sałatka jest świetną małą przekąską lub przystawką. Można ją również podawać jako dodatek do mięs.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • sól, pieprz
    • 125 g mieszanych liści sałaty
    • Sos jogurtowy
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • sok z ½ cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze, pędzlem kuchennym posmarować olejem i lekko posolić. Piec w gorącym piekarniku około godziny, aż będą miękkie.
    2. Włożyć zmielony kmin do małego naczynia żaroodpornego (lub foremki do ciastek) i prażyć około minuty w gorącym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
    3. Wymieszać w miseczce jogurt, kmin rzymski i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Okryć folią kuchenną i odstawić w lodówce.
    4. Rozłożyć sałatę na 4 talerzach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i podzielić je wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć ćwiartki na sałacie i zalać sosem jogurtowym.

    Praktyczna rada

    Jeśli surowego ziemniaka przekłuje się cienką metalową szpadką i włoży wraz z nią do piekarnika, upiecze się szybciej.

    Backers

    Tak nazywają Anglicy ziemniaki upieczone wraz z łupiną. Wielkie, ponad 200 g ziemniaki zawija się w folię aluminiową i piecze w gorącym piekarniku. U nas nazywa się je po prostu ziemniakami w folii. Folia aluminiowa nie jest do tego niezbędna, a nawet powoduje ona, że para wodna, wydzielająca się z ziemniaka podczas pieczenia, nie ulatnia się i zamiast puszystego ziemniaka otrzymujemy często bulwę z ciastowatym miąższem. * Backers with Toppings (pieczone ziemniaki z gęstymi sosami na wierzchu) są od dawna kulinarnym przebojem w Anglii. Także u nas ziemniaki z piekarnika stają się coraz popularniejsze i w wielu barach oraz restauracjach można je kupić z dodatkiem twarożku ziołowego. Przyrządza się je też z kwaśną śmietaną i łososiem lub łososiowym kawiorem keta, albo z tatarem z matiasów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis