Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym na liściach sałaty

    1 godz. 15 min

    Ta smaczna sałatka jest świetną małą przekąską lub przystawką. Można ją również podawać jako dodatek do mięs.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże mączyste ziemniaki
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • sól, pieprz
    • 125 g mieszanych liści sałaty
    • Sos jogurtowy
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • sok z ½ cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki dokładnie pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze, pędzlem kuchennym posmarować olejem i lekko posolić. Piec w gorącym piekarniku około godziny, aż będą miękkie.
    2. Włożyć zmielony kmin do małego naczynia żaroodpornego (lub foremki do ciastek) i prażyć około minuty w gorącym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
    3. Wymieszać w miseczce jogurt, kmin rzymski i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Okryć folią kuchenną i odstawić w lodówce.
    4. Rozłożyć sałatę na 4 talerzach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i podzielić je wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć ćwiartki na sałacie i zalać sosem jogurtowym.

    Praktyczna rada

    Jeśli surowego ziemniaka przekłuje się cienką metalową szpadką i włoży wraz z nią do piekarnika, upiecze się szybciej.

    Backers

    Tak nazywają Anglicy ziemniaki upieczone wraz z łupiną. Wielkie, ponad 200 g ziemniaki zawija się w folię aluminiową i piecze w gorącym piekarniku. U nas nazywa się je po prostu ziemniakami w folii. Folia aluminiowa nie jest do tego niezbędna, a nawet powoduje ona, że para wodna, wydzielająca się z ziemniaka podczas pieczenia, nie ulatnia się i zamiast puszystego ziemniaka otrzymujemy często bulwę z ciastowatym miąższem. * Backers with Toppings (pieczone ziemniaki z gęstymi sosami na wierzchu) są od dawna kulinarnym przebojem w Anglii. Także u nas ziemniaki z piekarnika stają się coraz popularniejsze i w wielu barach oraz restauracjach można je kupić z dodatkiem twarożku ziołowego. Przyrządza się je też z kwaśną śmietaną i łososiem lub łososiowym kawiorem keta, albo z tatarem z matiasów.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)