Pieczone warzywa z fasolą

    Pieczone warzywa z fasolą

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę prostą potrawę z jednego garnka przyrządzoną z pieczonych warzyw i fasoli pinto polecamy na zimowy obiad. Nie wymaga żadnych dodatków. Podajmy tylko szklankę wytrawnego cydru lub soku jabłkowego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 mała dynia (ok. 600 g)
    • 500 g młodych ziemniaków, oskrobanych i pokrojonych na kawałki długości 4 cm
    • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki długości 4 cm
    • 200 g pasternaku, pokrojonego na kawałki długości 4 cm
    • 2 duże cukinie (ok. 400 g), pokrojone na kawałki długości 4 cm
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu plus kilka gałązek do przybrania
    • 820 g fasoli pinto z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 240 ml wytrawnego cydru
    • 240 ml gorącego wywaru warzywnego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przekroić dynię na połówki. Usunąć pestki i włókna, a następnie okroić z twardej skórki i pokroić miąższ na kawałki długości 4 cm.
    2. Włożyć miąższ do miski. Dodać ziemniaki, marchewkę, pasternak i cukinie. Skropić oliwą i starannie wymieszać. Dodać czosnek oraz sól i pieprz.
    3. Na dnie dużej brytfanny położyć gałązki rozmarynu. Wyłożyć na nie warzywa, starając się je ułożyć w jednej warstwie. Piec około 30 minut, przewracając raz na drugą stronę, aż przyrumienią się lekko.
    4. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać fasolę pinto, cydr i wywar. Wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec jeszcze 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem usunąć upieczone gałązki rozmarynu i udekorować świeżymi.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Zalety

    • Pasternak to bardzo pożywne, bogate w skrobię warzywo dostarczające organizmowi całkiem sporo potasu, witaminy B1, kwasu foliowego i witaminy C. * • O ile to możliwe, najlepiej jadać świeżo wykopane ziemniaki, ponieważ zawierają nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż te, które przechowywano przez pewien czas.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, C, kwas foliowy, miedź * ✓✓ potas, wapń, żelazo, cynk * ✓ E, niacyna, selen

    Inne propozycje

    • Danie to możemy też przyrządzić bez piekarnika. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć 4-5 minut, często mieszając. Wrzucić czosnek i rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolę, cydr i wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu 30-35 minut, aż warzywa zmiękną. * • Dynię zwyczajną można zastąpić drzewipestem orzechodajnym i użyć dowolnej fasoli z puszki zamiast fasoli pinto. Nie dodawać ziemniaków i ograniczyć ilość wywaru do 150 ml. Razem z warzywami upiec w osobnej brytfannie ziemniaki w mundurkach 40-50 minut, aż zmiękną. Podawać przekrojone na połówki nadziewane warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis