Pieczona polenta po toskańsku

    Pieczona polenta po toskańsku

    (0)
    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Polenta to ulubione “purée” mieszkańców północnych regionów Włoch. Od pewnego czasu zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. W tym przepisie doprawioną parmezanem polentę, która jeszcze się nie zsiadła, podamy z fasolą borlotti i kremowym sosem z grzybów leśnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g suszonych borowików
    • 400 ml chudego mleka
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki mąki
    • odrobina soku świeżo wyciśniętego z cytryny
    • 410 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 170 g polenty instant
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Włożyć suszone grzyby do małego rondla i wlać 250 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie natychmiast zdjąć z ognia i odstawić, by grzyby namokły.
    2. W szerokim rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Wrzucić seler naciowy i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Zwiększyć ogień, wrzucić pieczarki i nadal mieszając, smażyć około 3 minut, aż zmiękną.
    3. Dodać mąkę i smażyć jeszcze 2 minuty, wciąż mieszając. Stopniowo wlać pozostałe 150 ml mleka, cały czas mieszając, aż sos lekko zawrze i zgęstnieje.
    4. Zlać mleko, w którym moczyły się borowiki do sosu. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wciąż mieszając. Posiekać grubo borowiki i wrzucić do rondla z sosem. Dusić na małym ogniu 2 minuty, a następnie wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
    5. Wlać sos do płytkiego naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równą warstwą po dnie. Posypać fasolą borlotti. Odstawić.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ugotować polentę w rondlu o grubym dnie w 750 ml wrzątku lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając, dodać jajka i połowę tartego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Nałożyć polentę na grzyby z fasolą. Posypać resztą parmezanu. Piec około 20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a polenta przyrumieni się lekko. Podawać na gorąco.

    Zalety

    • Polenta jest uniwersalnym pokarmem. Można ją serwować na miękko z potrawami rybnymi, mięsnymi i warzywnymi zamiast makaronu i ryżu lub, kiedy zastygnie, pokroić na kawałki i opiec lub usmażyć. Jest ona bardzo wskazana dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. * • Mleko to jeden z pokarmów o najwyższej wartości odżywczej. Zawiera dużo wapnia i białka, a także witaminy z grupy B i fosfor. * • Oliwa wyciskana z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to bardzo zdrowe związki, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

    Inne propozycje

    • Fasolę borlotti można zastąpić fasolą pinto lub cannellini z puszki. * • Przed dodaniem fasoli rozprowadzić na sosie grzybowym 500 g szpinaku ugotowanego na parze, starannie odsączonego i grubo posiekanego. * • Pieczona polenta z tuńczykiem. Podsmażyć na oliwie i maśle posiekane: 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki i cebulę. Dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlać 250 ml wywaru warzywnego oraz 120 ml chudego mleka. Doprowadzić do wrzenia i dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać tuńczyka z 2 puszek po około 200 g każda, odsączonego z zalewy. Rozdrobnić większe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Przyrządzić polentę jak w głównym przepisie, ale bez parmezanu. Wlać sos tuńczykowy do naczynia żaroodpornego, włożyć polentę i posypać łyżką świeżo startego parmezanu. Piec jak w głównym przepisie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B2, B12, niacyna, wapń, potas, selen, cynk * ✓ A, B1, B6, kwas foliowy, żelazo

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis