Pieczona polenta po toskańsku

    Pieczona polenta po toskańsku

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Polenta to ulubione “purée” mieszkańców północnych regionów Włoch. Od pewnego czasu zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. W tym przepisie doprawioną parmezanem polentę, która jeszcze się nie zsiadła, podamy z fasolą borlotti i kremowym sosem z grzybów leśnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 25 g suszonych borowików
    • 400 ml chudego mleka
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 15 g masła
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki mąki
    • odrobina soku świeżo wyciśniętego z cytryny
    • 410 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 170 g polenty instant
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Włożyć suszone grzyby do małego rondla i wlać 250 ml mleka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie natychmiast zdjąć z ognia i odstawić, by grzyby namokły.
    2. W szerokim rondlu rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Wrzucić seler naciowy i smażyć na małym ogniu 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Zwiększyć ogień, wrzucić pieczarki i nadal mieszając, smażyć około 3 minut, aż zmiękną.
    3. Dodać mąkę i smażyć jeszcze 2 minuty, wciąż mieszając. Stopniowo wlać pozostałe 150 ml mleka, cały czas mieszając, aż sos lekko zawrze i zgęstnieje.
    4. Zlać mleko, w którym moczyły się borowiki do sosu. Doprowadzić ponownie do wrzenia, wciąż mieszając. Posiekać grubo borowiki i wrzucić do rondla z sosem. Dusić na małym ogniu 2 minuty, a następnie wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
    5. Wlać sos do płytkiego naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równą warstwą po dnie. Posypać fasolą borlotti. Odstawić.
    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Ugotować polentę w rondlu o grubym dnie w 750 ml wrzątku lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając, dodać jajka i połowę tartego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Nałożyć polentę na grzyby z fasolą. Posypać resztą parmezanu. Piec około 20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a polenta przyrumieni się lekko. Podawać na gorąco.

    Zalety

    • Polenta jest uniwersalnym pokarmem. Można ją serwować na miękko z potrawami rybnymi, mięsnymi i warzywnymi zamiast makaronu i ryżu lub, kiedy zastygnie, pokroić na kawałki i opiec lub usmażyć. Jest ona bardzo wskazana dla osób cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. * • Mleko to jeden z pokarmów o najwyższej wartości odżywczej. Zawiera dużo wapnia i białka, a także witaminy z grupy B i fosfor. * • Oliwa wyciskana z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to bardzo zdrowe związki, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

    Inne propozycje

    • Fasolę borlotti można zastąpić fasolą pinto lub cannellini z puszki. * • Przed dodaniem fasoli rozprowadzić na sosie grzybowym 500 g szpinaku ugotowanego na parze, starannie odsączonego i grubo posiekanego. * • Pieczona polenta z tuńczykiem. Podsmażyć na oliwie i maśle posiekane: 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki i cebulę. Dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlać 250 ml wywaru warzywnego oraz 120 ml chudego mleka. Doprowadzić do wrzenia i dusić 5 minut na małym ogniu. Dodać tuńczyka z 2 puszek po około 200 g każda, odsączonego z zalewy. Rozdrobnić większe kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Przyrządzić polentę jak w głównym przepisie, ale bez parmezanu. Wlać sos tuńczykowy do naczynia żaroodpornego, włożyć polentę i posypać łyżką świeżo startego parmezanu. Piec jak w głównym przepisie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ miedź * ✓✓ B2, B12, niacyna, wapń, potas, selen, cynk * ✓ A, B1, B6, kwas foliowy, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis