Pieczona fasola po bostońsku

    Pieczona fasola po bostońsku

    1polubienie
    14godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie warzywne zapieka się w piekarniku rozgrzanym do niezbyt wysokiej temperatury. Jest ono znacznie smaczniejsze niż fasolka w sosie pomidorowym z puszki, doskonałe jako dodatek do mięsa z grilla.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 g suszonej białej fasoli, namoczonej przez co najmniej 8 godzin
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 5 szalotek, drobno posiekanych
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 625 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
    • 500 ml wytrawnego cydru
    • 30 g brązowego cukru muscovado
    • 1 łyżka melasy trzcinowej
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • sól i pieprz
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10godz.30min.  ›  Gotowanie: 3godz.30min.  ›  Gotowe w: 14godz. 

    1. Odlać namoczoną fasolę i przepłukać zimną wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością świeżej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień na maleńki, częściowo przykryć i gotować 50-60 minut, aż zmięknie. Odlać i włożyć do naczynia żaroodpornego.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić szalotki, czosnek i seler naciowy. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
    3. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, suszone zioła, cydr oraz sól i pieprz. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    4. Dodać do sosu pomidorowego cukier, melasę oraz musztardę. Starannie wymieszać. Polać sosem fasolę i wymieszać. Przykryć naczynie żaroodporne i piec 3½ godziny, mieszając od czasu do czasu. Podawać fasolę na gorąco, udekorowaną gałązkami natki pietruszki.

    Inne propozycje

    • Zamiast cydru można użyć białego wina wytrawnego lub doprawionego wywaru warzywnego. * • Białą fasolę można zastąpić inną suszoną fasolą, taką jak czarne oczko lub cannellini. * • Danie to będzie pikantniejsze, jeśli mieszankę suszonych ziół zastąpimy chili w proszku, łagodnym lub ostrym. * • Pieczona soczewica po bostońsku. Wrzucić 225 g zielonej lub brązowej soczewicy do wrzątku i gotować około 20 minut, aż zmięknie, odlać. Przyrządzić sos pomidorowy jak w głównym przepisie, zastąpić szalotki dużą cebulą i dodać wraz z czosnkiem kawałek imbiru o długości 2,5 cm, drobno posiekany. Zamiast cydru użyć 200 ml czerwonego wina. Nie dodawać musztardy. Wymieszać soczewicę z sosem w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1 do 1¼ godziny.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ miedź * ✓ B1, B6, C, E, niacyna, wapń, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis