Pieczeń z nadzieniem ziemniaczanym

    Pieczeń z nadzieniem ziemniaczanym

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta pieczeń z nadzieniem ziemniaczanym powinna być miękka w środku i chrupiąca na wierzchu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 150 g bułki
    • 125 ml wywaru mięsnego
    • 1 jajko
    • 4 łyżeczki prażonej cebulki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu
    • 750 g mielonego mięsa wołowego
    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 75 g tartego parmezanu plus nieco do posypania
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • Sos pomidorowy
    • 250 ml passaty pomidorowej
    • 60 ml wywaru mięsnego
    • 2 łyżeczki ostrej musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Obrać bułkę ze skórki i drobno pokruszyć. Wymieszać w dużej misce bułkę, wywar mięsny, jajko, prażoną cebulkę, oregano, sól i pieprz. Zostawić na 2 minuty. Dodać mięso mielone. Uformować z masy mięsnej na papierze do pieczenia kwadrat 25 × 25 cm.
    2. Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zmieszać tarte ziemniaki, parmezan i natkę pietruszki. Lekko posolić. Równomiernie rozłożyć ziemniaki z przyprawami na warstwie mięsa. Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwinąć mięso z ziemniakami w roladę. Zacisnąć końce, wygładzić wolny brzeg mięsa. Ułożyć wolnym brzegiem do dołu na blasze do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku 40 minut.
    3. Wymieszać passatę pomidorową z wywarem mięsnym i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Polać pieczeń sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku jeszcze 10 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać na gorąco.

    Frykadelki z nadzieniem ziemniaczanym

    Obrać 500 g małych ziemniaków sałatkowych i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Odlać wodę, krótko odparować ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Przyprawić solą, pieprzem i dodać 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki. Nie dodawać parmezanu. Masę z mięsa mielonego przygotować zgodnie z punktem 1. przepisu. Uformować z masy koła o średnicy 8 cm. Wyłożyć na środek każdego z nich trochę startych ziemniaków z przyprawami, zawinąć, zamknąć wolne brzegi i całość uformować jak kotlety mielone. Rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego na patelni teflonowej. Smażyć frykadelki porcjami po około 8 minut z każdej strony, w razie potrzeby dodać oleju. Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć z tłuszczu. Gotowe frykadelki przechowywać w cieple. Można podać je z sosem pomidorowym, przyprawionym oregano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis