Pęczak z miętą i fasolą

    Pęczak z miętą i fasolą

    2polubienia
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do łagodnego, słodkawego w smaku pęczaku dodamy fasolę czarne oczko i sporo różnokolorowych warzyw. Miętowo-pomidorowy sos wzbogaci smak sałatki o aromaty lata. Najlepiej podawać ją jako główne danie na lunch lub kolację, ze świeżymi owocami na deser.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,4 l wywaru warzywnego
    • paseczek skórki cytrynowej
    • 1 liść laurowy
    • 225 g młodych porów
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
    • 225 g pęczaku
    • 410 g fasoli czarne oczko z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 6 dojrzałych podłużnych pomidorów (ok. 500 g), pokrojonych w cienkie cząstki
    • 140 g drobnych listków szpinaku, posiekanych
    • 85 g cebulki dymki, posiekanej
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania
    • Dressing miętowo-pomidorowy
    • 2 suszone pomidory w oleju, odsączone i drobno posiekane
    • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej trybuły, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wlać wywar do rondla. Dodać skórkę cytrynową i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić pory i gotować na dużym ogniu 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Wyjąć łyżką cedzakową i zahartować szybko strumieniem zimnej wody. Pokroić ukośnie na kawałki o długości 2,5 cm. Odstawić.
    2. Wlać olej słonecznikowy do wywaru i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pęczak, przykryć i gotować na małym ogniu 30-40 minut, aż zmięknie.
    3. Odlać kaszę, zachowując 2 łyżki wywaru. Wyrzucić liść laurowy i skórkę cytrynową. Przełożyć kaszę do miski i odstawić, żeby ostygła.
    4. Dodać do pęczaku pory, fasolę, podłużne pomidory, szpinak i dymkę. Delikatnie wymieszać.
    5. Przyrządzić sos z suszonych pomidorów, oleju, octu, czosnku, mięty, trybuły, zachowanego wywaru oraz soli i pieprzu. Wymieszać je dokładnie w słoiku z zakrętką, mocno nim potrząsając.
    6. Skropić sosem sałatkę i starannie wymieszać. Podawać w temperaturze pokojowej, udekorowaną gałązkami świeżej mięty.

    Zalety

    • Uważa się, że jęczmień jest najstarszym zbożem uprawianym na świecie. Zawiera mało tłuszczu, a dużo skrobi. Jak inne zboża jest dobrym źródłem witamin z grupy B. * • Choć pęczak jest produktem wysoko przetworzonym, ma więcej błonnika niż brązowy ryż o tej samej wadze. * • Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który wiąże się z żelazem, więc organizm nie przyswaja tego mikroelementu prawie wcale. Można temu zapobiec, jadając szpinak wraz z dobrymi źródłami witaminy C, takimi jak pomidory.

    Inne propozycje

    • Sałatka z pęczaku, łososia i koperku. Zastąpić fasolę 170 g wędzonego łososia pokrojonego w paseczki. Zamiast porów użyć szparagów, przyrządzając je w ten sam sposób. Dodać do ugotowanej kaszy razem z łososiem, cebulą dymką, koprem włoskim pokrojonym w plasterki oraz 225 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych cherry przekrojonych na połówki. Przyrządzić sos, ucierając 2 łyżki oleju słonecznikowego z 2 łyżeczkami soku z cytryny, ½ łyżeczki musztardy dijon, 3 łyżkami posiekanego koperku oraz solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki razem z łyżką odsączonych kaparów i wymieszać. Podawać na zimno, udekorowaną świeżym koperkiem. * • Pikantna sałatka z pęczaku. Dodać do gotującego się pęczaku szczyptę nitek szafranu. Zastąpić fasolę czarne oczko czerwoną fasolą kidney z puszki (410 g). Przyrządzić sos z 2 łyżek oliwy z oliwek, drobno posiekanej czerwonej papryczki chili oraz octu i czosnku jak w głównym przepisie. Zastąpić miętę i trybułę posiekaną kolendrą i natką pietruszki.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C, E, kwas foliowy, miedź * ✓✓ B1, B6, żelazo, potas, cynk * ✓ niacyna, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis