Paella z krewetkami i barweną

    Paella z krewetkami i barweną

    4polubienia
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To klasyczne hiszpańskie danie zasmakuje wielbicielom owoców morza. Przyrządzimy je z czerwonej i żółtej papryki, szparagów i groszku oraz dużych soczystych krewetek tygrysich i kawałków barweny. Ta paella podana z zieloną sałatką to pyszny posiłek, który na długo pozostanie każdemu w pamięci.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • duża szczypta nitek szafranu
    • 1 czerwona papryka, grubo posiekana
    • 1 żółta papryka, grubo posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 250 g brązowego długoziarnistego ryżu
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • 360 ml gorącego wywaru rybnego lub nieco więcej w razie potrzeby
    • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
    • 2 barweny (ok. 180 g każda), sprawione
    • 115 g główek szaparagów, przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 115 g mrożonego zielonego groszku
    • 200 g gotowanych i obranych krewetek tygrysich
    • sól i pieprz
    • cząstki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej, głębokiej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Namoczyć szafran w 2 łyżeczkach wrzątku.
    2. Wrzucić na patelnię paprykę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty. Dodać ryż, wino, gorący wywar, namoczony szafran, gałązki rozmarynu oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na mały i dusić 25 minut, aż ryż będzie prawie miękki. Dolać nieco wywaru, jeśli ryż wchłonie cały płyn przed końcem gotowania.
    3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Włożyć barwenę do płytkiego żaroodpornego naczynia i opiekać po około 6 minut z każdej strony. Aby sprawdzić, czy ryba jest gotowa, należy wbić czubek noża w okolice kręgosłupa - mięso powinno łatwo się rozdrabniać. Odkroić głowy i ogony, usunąć ości i pokroić mięso (wraz ze skórą) na kawałki wielkości dużego kęsa.
    4. Dodać główki szparagów i groszek. Wymieszać, przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Do tego czasu ryż powinien wchłonąć cały wywar i zrobić się miękki.
    5. Dodać krewetki i kawałki barweny. Ostrożnie wymieszać z ryżem. Przykryć i dusić jeszcze 4-5 minut, żeby dobrze rozgrzać wszystkie składniki. Podawać z cząstkami cytryny.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Zalety

    • Barwena ma chude jędrne mięso bardziej przypominające w smaku mięczaki niż białą rybę. Zawiera dużo selenu, mikroelementu, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. * • Krewetki są źródłem kilku witamin z grupy B, głównie witaminy B12, która jest niezbędna do produkcji krwinek i prawidłowego działania układu nerwowego. * • Świeży groszek dostępny jest przez bardzo krótki czas. Przez pozostałą część roku można kupić mrożony. Ma podobną wartość odżywczą jak świeży, pod warunkiem, że go nie rozgotujemy.

    Inne propozycje

    • Ryż duszony z małżami. Wyszorować 1 kg małży pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić otwarte, które nie zamykają się, kiedy mocno w nie stukamy. Włożyć do dużego rondla, dodać 90 ml białego wina, posiekaną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku oraz garstkę posiekanej natki pietruszki. Przykryć i dusić na dużym ogniu 3-4 minuty, często potrząsając patelnią, aż muszle się otworzą. Wyjąć większość małży z muszli. Odcedzić wywar przez sito i dopełnić wywarem rybnym lub warzywnym do objętości 750 ml. Podsmażyć na łyżce oliwy 2 posiekane pory (tylko białe części) i 2 wyciśnięte ząbki czosnku, aż zmiękną. Dodać 250 g białego długoziarnistego ryżu, wywar, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10-15 minut, aż ryż zmięknie. Dodać serca karczochów z puszki (ok. 400 g), odsączonych i pokrojonych na plasterki i 115 g mrożonego groszku. Dusić 5 minut pod przykryciem. Dodać małże bez muszli, 55 g posiekanej rukwi wodnej i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Podgrzać. Udekorować małżami w muszlach i cząstkami cytryny.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C, miedź, selen * ✓✓ A, B12, B6, kwas foliowy, niacyna * ✓ cynk, E, wapń, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis