Paczuszki ziemniaczane z kiełbasą pieczone na grillu

    Paczuszki ziemniaczane z kiełbasą pieczone na grillu

    3polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ziemniaki z kiełbasą mogą być przygotowane na grillu lub w piekarniku, zależy od sezonu lub od upodobań kulinarnych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 500 g marchewki
    • 1 cebula
    • 1 czerwona, 1 zielona i 1 żółta papryka
    • 2 twarde podłużne pomidory
    • 500 g kiełbasy podwawelskiej
    • 75 g masła
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Obrać ziemniaki, marchewkę i cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w plasterki, a cebulę w grube plastry. Oczyścić paprykę i pokroić w paski. Pokroić pomidory w sporą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
    2. Ułożyć ziemniaki, marchewkę, cebulę, paprykę, pomidory i kiełbasę na dużym kawałku bardzo mocnej folii aluminiowej, zawinąć jej brzegi do góry, żeby powstała płaska foremka. Na wierzchu rozłożyć płatki masła (zeskrobane łyżką z kostki), przyprawić solą oraz pieprzem.
    3. Z odpowiednio dużego kawałka folii aluminiowej uformować przykrywkę do foremki. Piec potrawę na grillu na węgiel drzewny około 30 minut. Ostrożnie przewrócić składniki łopatką na drugą stronę i piec kolejne 30 minut. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    To danie można oczywiście przygotować również w piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozłożyć na papierze ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasę. Skropić całość 2-3 łyżkami oleju słonecznikowego oraz przyprawić solą i pieprzem. Piec w gorącym piekarniku około 45 minut, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę.

    Paczuszki ziemniaczano-rybne

    Przygotować ziemniaki i resztę warzyw tak jak w punkcie 1. przepisu. Nie dodawać kiełbasy. Rozłożyć na folii aluminiowej ziemniaki, marchewkę, cebulę, paprykę i pomidory. Położyć na wierzchu wiórki masła, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią tak jak w 3. punkcie przepisu i piec na grillu 30 minut. Pokroić w kostkę 500 g filetów rybnych. Przyprawić solą oraz pieprzem. Obrócić ziemniaki z warzywami na drugą stronę, położyć na nich rybę, kilka płatków masła i piec nadal pod przykryciem 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis