Paczuszki z cieciorką i serem feta

    Paczuszki z cieciorką i serem feta

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chrupiące paczuszki z ciasta filo napełnione cieciorką, ziemniakami i serem, z dodatkiem pikantnych, bliskowschodnich przypraw będą wyjątkowo smacznym i sycącym daniem głównym. Podane z sałatką z pomidorów lub z sałatą stworzą treściwy posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę o boku 1 cm
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 szalotek, drobno posiekanych
    • 1½ łyżeczki mielonej kolendry
    • 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 820 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 45 g sera feta, pokruszonego
    • 45 g sułtanek
    • 1 mała czerwona papryczka chili, posiekana
    • 3 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 16 płatów ciasta filo o wymiarach około 30 × 18 cm każdy (ok. 280 g)
    • 1 łyżeczka sezamu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 5 minut na małym ogniu. Starannie odlać i odstawić.
    2. Rozgrzać łyżkę oliwy w szerokim rondlu. Wrzucić szalotki i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać kolendrę i kmin rzymski, smażyć jeszcze 30 sekund.
    3. Zdjąć rondel z ognia. Dodać cieciorkę, ziemniaki, ser feta, sułtanki, chili i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Starannie wymieszać.
    4. Ułożyć płat ciasta filo na blacie i lekko posmarować odrobiną pozostałej oliwy. Przykryć drugim płatem ciasta i również posmarować go lekko oliwą. Nałożyć ⅛ nadzienia na krótszy koniec ciasta, pozostawić margines o szerokości około 2,5 cm. Zagiąć dłuższe brzegi na nadzienie, zawinąć na nie bliższą, krótszą krawędź, a następnie zrolować. W taki sam sposób przygotować pozostałe siedem paczuszek.
    5. Ułożyć paczuszki na blasze, posmarować lekko pozostałą oliwą i posypać sezamem. Piec 20-25 minut, aż zrobią się chrupiące i przyrumienią. Podawać na gorąco lub na zimno.

    Zalety

    • Ciasto filo nie zawiera tłuszczu, jedyny tłuszcz, to ten, którym się je smaruje. Dzięki użyciu oliwy z oliwek zamiast masła ograniczamy ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w potrawie. * • Cieciorka to ważne źródło białka dla wegetarian. W połączeniu z nabiałem, na przykład serem, tworzy posiłek zrównoważony pod względem odżywczym. * • Ser feta, tradycyjnie wyrabiany z mleka owczego, jest soczysty i łatwo się kruszy. Zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a ponieważ ma bardzo wyrazisty smak, wystarczy go użyć w niewielkiej ilości.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ E * ✓ B1, B6, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis