Owsiane ciasteczka z rodzynkami

    Owsiane ciasteczka z rodzynkami

    19polubień
    30min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Te ciasteczka rozpływają się w ustach. Zawierają one mnóstwo wartości odżywczych, a znacznie mniej tłuszczu i cukru niż większość kupnych. Warto upiec ich więcej i część zamrozić - nawet na 2 miesiące. Rozmrażają się kilka minut.

    Składniki
    ilość sztuk: 18 ciasteczek

    • 85 g masła o temperaturze pokojowej
    • 115 g jasnego cukru muscovado
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 115 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 55 g płatków owsianych
    • 170 g rodzynków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie stopniowo dodawać jajko. Przesiać do masy mąkę, wsypać płatki owsiane oraz rodzynki.
    2. Nakładać po czubatej łyżeczce ciasta na 3 nasmarowane blachy, pozostawiając między nimi odstępy, bo rosną w czasie pieczenia.
    3. Piec 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Studzić je chwilę na blachach, a następnie przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły całkowicie. Ciasteczka te można przechowywać 3-4 dni w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Wraz z płatkami owsianymi i rodzynkami można dodać do ciasta skórkę drobno otartą z 1 cytryny lub pomarańczy. * • Dodać do ciasta wraz z mąką 1-1½ łyżeczki cynamonu, imbiru lub przyprawy korzennej z mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego. * • Niezbyt słodkie ciasteczka owsiane. Dodać 1 banana i użyć tylko 55 g cukru. Po utarciu masła z cukrem dodać utłuczonego banana (ok. 85 g).

    Zalety

    • Rodzynki zawierają sporo żelaza, potasu i błonnika, a także naturalny cukier. Jeśli podamy te ciasteczka z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy lub różowego grejpfruta, zawarta w nim witamina C ułatwi organizmowi przyswajanie żelaza z rodzynków. * • Płatki owsiane są doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który obniża stężenie cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca. Rozpuszczalny błonnik spowalnia też wchłanianie węglowodanów do krwiobiegu, zapewniając mniejsze wahania ich poziomu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    AgnieszkaTomecka
    12

    Bardzo dobry i banalnie prosty przepis, robiłam ciasteczka już parę razy. Za każdym razem wychodzą pyszne, nie mogą się nie udać. Sprzedałam ten przepis również bratowej, też chwali. - 05 gru 2013

    AgnieszkaSibielak
    9

    Ciasteczka są rewelacyjne dodałam do nich płatków migdałów i wyszły świetnie - 22 gru 2013

    autor:
    5

    - 10 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis