Orientalna sałatka z kiełkami

    Orientalna sałatka z kiełkami

    5polubień
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Orientalny sos z imbiru i kolendry dodamy do kolorowej sałatki z kiełków fasoli, jabłek i warzyw podawanej jako dodatek do głównego dania. Kiełki warzyw można wyhodować samemu. Wystarczy umieścić ziarna w słoju, zalać wodą na całą noc, a potem codziennie płukać świeżą wodą, aż pojawią się kiełki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 marchewka
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 duże deserowe jabłko
    • 1 jabłko
    • 100 g kiełków fasoli mung
    • 50 g kiełków słonecznika
    • 45 g kiełków lucerny
    • Orientalny sos
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • ½ łyżeczki oleju sezamowego
    • ½ łyżeczki jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Pokroić marchewkę na kawałki grubości 4 cm. Następnie pokroić wzdłuż w cienkie paski, a na koniec w słupki. Pokroić seler naciowy w słupki tej samej wielkości. Wykroić z jabłka gniazda nasienne i pokroić na 8 cząstek. Każdą pokroić w poprzek w cienkie słupki.
    2. W misce wymieszać marchewkę z selerem naciowym, jabłkiem i wszystkimi kiełkami.
    3. Przyrządzić sos, ucierając wszystkie składniki oraz dodając sól i pieprz. Polać nim sałatkę, starannie wymieszać i podawać.

    Inne propozycje

    • Kiełki można wyhodować samemu, można je także kupić w supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Najlepiej wówczas kupować opakowania zawierające od razu mieszankę różnych kiełków. * • Można podać tę sałatkę jako lekkie danie główne - wtedy należy kiełki fasoli mung zastąpić kiełkami soczewicy i dodać 225 g tofu pokrojonego w kostkę.

    Zalety

    • Weganie i wegetarianie powinni jadać możliwie jak najwięcej różnorodnych warzyw strączkowych, nasion i orzechów, by dostarczać organizmowi białek w odpowiednich proporcjach. * • Kiełkujące ziarna, fasola i groch są dobrym źródłem witaminy C i kwasu foliowego, a także kilku fitosubstancji, takich jak luteina, kumaryna i ksantofile. * • Marchewka to jedno z najbogatszych źródeł beta-karotenu niezbędnego do prawidłowego widzenia w nocy. Zawartość tej prowitaminy zależy od odmiany i wieku. Im warzywo starsze i ciemniejsze, tym więcej beta-karotenu.

    Punkty dla zdrowia

    • Kiełki i ziarna zawierają dużo witaminy C i kwasu foliowego, a także luteinę, kumarynę i ksantofil.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, miedź * ✓✓ B1, E, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Jeśli brak nam czasu, by wyhodować własne kiełki, możemy kupić je w supermarkecie lub w sklepie ze zdrową żywnością. Najlepsze są kiełki fasoli adzuki, soczewicy i cieciorki. * • Aby sałatka była bardziej treściwa i można było ją podać jako lekkie danie główne, należy zastąpić kiełki fasoli mung kiełkami zielonej lub brązowej soczewicy oraz dodać 100 g tofu pokrojonego w kostkę. * • Sałatka z kiełków, brokułów i pomarańczy. Wrzucić 100 g różyczek brokułów do wrzątku i blanszować 2 minuty, następnie odlać i zahartować strumieniem zimnej wody. Obrać dużą pomarańczę i podzielić ją w cząstki, a każdą przekroić na pół. Wrzucić brokuły i kawałki pomarańczy do miski. Dodać 150 g kiełków cieciorki oraz 50 g kiełków pszenicy. Przyrządzić sos, ucierając 1½ łyżki soku pomarańczowego z 2 łyżkami oleju słonecznikowego, łyżką posiekanego szczypiorku, ½ łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy oraz solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis