Okoń morski na parze z czarną fasolą

    Okoń morski na parze z czarną fasolą

    1polubienie
    9godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę aromatyczną rybę skrapiamy winem ryżowym i gotujemy na parze, a następnie podajemy z orientalnym sosem z czarnej fasoli doprawionym imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Najlepiej podawać z brązowym ryżem z dodatkiem ziół.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g suszonej czarnej fasoli, namoczonej co najmniej przez 8 godzin
    • 4 filety okonia morskiego ze skórą (ok. 550 g)
    • 1 łyżka wina ryżowego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 4 łyżki wywaru warzywnego
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki wytrawnego sherry
    • 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • sól i pieprz
    • posiekane listki świeżej kolendry lub natki pietruszki oraz gałązki tych ziół, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Odlać namoczoną fasolę i przepłukać strumieniem zimnej wody. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością świeżej, zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut na dużym ogniu. Później na mniejszym przez 45-60 minut, aż fasola będzie miękka. Odcedzić i odstawić.
    2. Ułożyć rybę w jednej warstwie w naczyniu do gotowania na parze. Skropić winem ryżowym, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez 10 minut, w zależności od grubości filetów. Powinny być jędrne, białe, nieprzejrzyste i ledwie dawać się rozdrobnić czubkiem noża.
    3. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić czosnek, szalotki i imbir. Smażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż szalotki zmiękną. Dodać czarną fasolę, wywar, sos sojowy, sherry i cukier. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zacznie bulgotać.
    4. Rozrobić mąkę kukurydzianą w 2 łyżkach zimnej wody i wlać do sosu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając, a kiedy sos zgęstnieje, gotować jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu, i nadal mieszać.
    5. Ułożyć gotowe filety na 4 talerzach. Polać sosem, udekorować świeżymi ziołami i podawać.

    Zalety

    • To orientalne danie przyrządzone według tradycyjnego przepisu zawiera dużo sodu, ponieważ sos przyrządza się z solonej fasoli poddanej fermentacji. My użyjemy suszonej fasoli. * • Białe ryby takie jak okoń morski zawierają bardzo dużo białka i niewiele tłuszczu. Są też dobrym źródłem witaminy B12, niezbędnej do tworzenia się czerwonych ciałek krwi. * • Zdrowotne właściwości imbiru są znane od stuleci. Wspomaga trawienie i łagodzi nudności.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ kwas foliowy, wapń, żelazo * ✓ B1, E, miedź, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast winem ryżowym rybę można skropić wytrawnym sherry, bądź też sokiem z cytryny lub z limonki. * • Krewetki z czarną fasolą. Użyć 340 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich (można zostawić pancerz na ogonkach). Nakroić każdą głęboko wzdłuż i rozłożyć jak książkę. Lekko posmarować 2 łyżeczkami oleju słonecznikowego i wstawić do rozgrzanego opiekacza na 3-4 minuty, aż zrobią się różowe. Można też usmażyć je metodą stir-fry 2-3 minuty na łyżce oleju słonecznikowego. Dodać do krewetek sos z czarnej fasoli i lekko wymieszać. Podawać z makaronem ryżowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis