Nadziewane gniazdka z boćwiną

    Nadziewane gniazdka z boćwiną

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto ziemniaczane jest wyciskane z rękawa cukierniczego na blachę w formie 8 gniazdek. Następnie wypełniane są boćwiną i boczkiem. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni tym wyszukaną przekąską.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g mączystych ziemniaków
    • sól
    • 2 łyżki masła
    • 2 żółtka
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • Nadzienie
    • 500 g boćwiny
    • 150 g chudego boczku
    • 8 jajek
    • słodka mielona papryka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować do miękkości około 25 minut w osolonym wrzątku. Przebrać boćwinę, usunąć grube żyłki z liści, a liście umyć. Włożyć mokrą boćwinę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aż liście zmiękną. Pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Wylać wysmażony tłuszcz. Zrumienione kostki boczku zmieszać w garnku z boćwiną.
    2. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i rozgnieść praską kuchenną lub ubijakiem w garnku, gdy będą jeszcze gorące. Dodać łyżkę masła, dwa żółtka i utrzeć całość na gładką masę. Przyprawić gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować blachę do pieczenia resztą masła.
    3. Włożyć ciasto ziemniaczane do rękawa cukierniczego i wycisnąć z niego na blachę 8 gniazdek ziemniaczanych o średnicy około 8 cm. Napełnić gniazdka boćwiną z boczkiem, wyciskając spore wgłębienie w środku nadzienia. Ostrożnie rozbijać jajka i wlewać do kolejnych wgłębień. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut, aż gniazdka się przyrumienią, a jajka zetną. Przed podaniem oprószyć mieloną papryką.

    Gniazdka ziemniaczane z frytownicy

    Gniazdka ziemniaczane można przyrządzić również w frytownicy. Należy rozgrzać w niej olej do temperatury 190°C. Obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce 400 g mączystych ziemniaków na wiórki i mocno wycisnąć w ściereczce. Podzielić wiórki ziemniaczane na 4 równe części. Jedną część włożyć do specjalnej zamykanej foremki do smażenia ciastek w kształcie miseczki (dostępna w sklepach internetowych). Domknąć foremkę, włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć tak długo, aż zawartość przyrumieni się i zrobi chrupiąca. Wyjąć z foremki i odłożyć na ręczniku papierowym, by nadmiar tłuszczu odciekł. Z reszty wiórków ziemniaczanych usmażyć kolejne 3 gniazdka. Napełnić je obsmażonymi brokułami oraz duszonymi kostkami cukinii lub smażonymi pieczarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis