Pyszne smażone kulki z bakłażana

    Pyszne smażone kulki z bakłażana

    4polubienia
    3godz.45min.


    Zrobione przez 70 osób

    Kreatywna metoda przyrządzania bakłażana! Pyszne jako przekąska lub dodatek do dań lub sałatek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 i 3/4 łyżeczki soli
    • 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
    • 40 g (1/4 szklanki) posiekanej cebuli
    • 110 g (3/4 szklanki) posiekanej zielonej papryki
    • 160 g (1 i 1/2 szklanki) bułki tartej
    • 2 jajka
    • 15 g startego sera cheddar
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 l oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Do średniego garnka wlać wodę na wysokość 1,5 cm, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć bakłażany. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki. Dobrze odsączyć.
    2. Ugotowanego bakłażana posiekać. Wymieszać w dużej misce z cebulą, papryką, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 jajkiem, serem, papryką, pieprzem i pozostałą solą. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin lub zostawić na noc.
    3. Wsypać mąkę do miski. Pozostałe jajko roztrzepać w małej miseczce. Masę bakłażanową wkładać po jednej łyżeczce do miski z mąką i dokładnie obtoczyć. Następnie zanurzyć kulkę w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w pozostałej bułce tartej.
    4. Rozgrzać olej w dużej patelni i smażyć kulki bakłażanowe, aż będą przyrumienione.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis