Mufinki ziołowe

    Mufinki ziołowe

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te bułeczki pachną świeżymi ziołami i cebulką dymką, a doprawione są parmezanem. Można je z powodzeniem podawać zamiast bułek lub chleba do warzyw z grilla, zup i sałatek. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsze są same, inni zaś wolą je smarować kremowym serem, na przykład ricottą.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 mufinek

    • 225 g mąki białej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • ¼ łyżeczki soli
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • garstka listków świeżej bazylii, porwanych na małe kawałki
    • 75 g drobnej mąki kukurydzianej lub polenty instant plus trochę do posypania
    • 3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie krążki
    • 55 g parmezanu, drobno startego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 140 g chudego jogurtu naturalnego
    • 170 ml chudego mleka
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć papierowymi foremkami formę do mufinek z 12 zagłębieniami.
    2. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Dodać tymianek, bazylię, mąkę kukurydzianą lub polentę, cebulę dymkę oraz parmezan i starannie wymieszać.
    3. W innej misce utrzeć oliwę, jogurt, mleko i jajka. Wlać do suchych składników i lekko wymieszać, by je zwilżyć. Nadal powinno być widać drobiny suchej mąki.
    4. Nałożyć ciasto łyżką do foremek. Posypać odrobiną mąki kukurydzianej lub polenty. Piec około 20 minut, aż mufinki wyrosną, przyrumienią się lekko i stwardnieją. Przełożyć na metalową kratkę, by wystygły. Podawać świeże, najlepiej wciąż nieco ciepłe. Najsmaczniejsze są przez pierwsze 24 godziny. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 mufinka zawiera:

    ✓✓ B12 * ✓ wapń, cynk

    Inne propozycje

    • Aby upiec 18 mniejszych mufinek, należy użyć małych foremek papierowych i piec 15-18 minut. * • Tymianek i bazylię można zastąpić 1d łyżki suszonych ziół prowansalskich. * • Mufinki z porem i parmezanem. Zastąpić dymkę i zioła drobno posiekanym, małym porem (ok. 150 g). Podsmażać go na 15 g masła przez 3 minuty, aż zmięknie, ale nie przyrumieni się. Odczekać, żeby nieco przestygł, a następnie dodać do ciasta.

    Zalety

    • Parmezan jest tłustym serem, ale ponieważ ma bardzo intensywny smak, wystarczy go użyć w niewielkich ilościach. * • Cebula, która jest podstawowym składnikiem bardzo wielu potraw, jest wyjątkowo zdrowa. Przeprowadzone niedawno badania wykazują, że zawiera związek siarki, który obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko tworzenia się skrzepów, a tym samym choroby wieńcowej. * • Wiele ziół poza wartościami smakowymi ma właściwości lecznicze. Zielarze zalecają bazylię na bóle wywołane skurczami, na dolegliwości żołądkowe i wzdęcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis