Mufinki śniadaniowe

    Mufinki śniadaniowe

    5polubień
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjne amerykańskie mufinki doskonale nadają się na śniadanie, ponieważ dostarczają organizmowi mnóstwa energii na dobry początek dnia. W tym przepisie są one pełne zdrowych składników.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 mufinek

    • 85 g mąki razowej
    • 150 g mąki białej
    • 2 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • ¼ łyżeczki cynamonu
    • 55 g ciemnego cukru z melasą
    • 30 g zarodków pszennych
    • 170 g rodzynków
    • 225 g chudego jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 jajko
    • skórka otarta z ½ pomarańczy
    • 3 łyżki soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować formę do mufinek z 12 zagłębieniami.
    2. Przesiać do miski obie mąki, sodę, sól i cynamon. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sitka. Wsypać cukier, kiełki pszenicy i rodzynki, wymieszać i zrobić zagłębienie na środku.
    3. Lekko utrzeć jogurt, olej, jajko, sok i skórkę z pomarańczy. Wlać do wgłębienia na środku suchych składników i wymieszać lekko, tak, by tylko je zwilżyć. Nie wyrabiać i nie mieszać zbyt długo.
    4. Przełożyć ciasto do wszystkich zagłębień przygotowanej formy. Piec 15-20 minut, aż mufinki dobrze wyrosną i będą twardawe w dotyku. Odstawić w formie na 2-3 minuty, by nieco przestygły, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Mufinki są najsmaczniejsze świeże, najlepiej wciąż nieco ciepłe, choć można je, po ostygnięciu, przechowywać w lodówce przez 2 dni w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 mufinka zawiera:

    ✓ B1, B6, E, wapń, żelazo, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Rodzynki można zastą pić posiekanymi suszonymi śliwkami lub suszonymi daktylami. * • Marchewkowe mufinki korzenne. Zastąpić cynamon 1½ łyżeczki mielonego cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego. Dodać 100 g tartej marchewki do suchych składników wraz z kiełkami pszenicy i zmniejszyć ilość rodzynków do 115 g. * • Mufinki jagodowo-orzechowe. Zamiast rodzynków użyć 200 g czarnych jagód oraz dodać 100 g orzechów włoskich.

    Zalety

    • Śniadanie to dobra okazja, by dostarczyć organizmowi więcej błonnika, dlatego lekarze zalecają jadanie produktów pełnoziarnistych. Polecamy te mufinki, które są dobrym źródłem błonnika z mąki razowej, kiełków pszenicy oraz rodzynków. * • Zarodki pszenne zawierają mnóstwo skoncentrowanych substancji odżywczych, których zadaniem jest odżywianie rośliny. Już łyżka zarodków dostarcza organizmowi 25% średniego dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Zarodki pszenne są też dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy E, cynku i magnezu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis