Mufinki bananowo-cynamonowe

    Mufinki bananowo-cynamonowe

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te smakowite, wilgotne mufinki ze słodką, chrupiącą posypką dostarczają niewiele tłuszczu. Ciasto zawiera banany oraz mleko i mąkę sojową, czyli bardzo zdrowe składniki, korzystnie wpływające na serce. Bułeczki są najlepsze na ciepło, na śniadanie, bądź na podwieczorek, jako dodatek do kawy lub herbaty.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 mufinek

    • 55 g otrębów owsianych
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka brązowego cukru demerara
    • 200 ml mleka sojowego
    • 3 banany
    • 125 g jasnego cukru muscovado
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżeczki esencji waniliowej
    • białko z 1 jajka
    • 200 g mąki białej
    • 55 g mąki sojowej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć formę do mufinek z 12 zagłębieniami papierowymi foremkami do babeczek.
    2. Przygotować posypkę z 2 łyżeczek otrębów owsianych, łyżeczki cynamonu i cukru demerara. Odstawić na później. Resztę otrębów owsianych wsypać do miski, zalać mlekiem sojowym i odstawić na 5 minut, żeby się namoczyły.
    3. Obrać banany i lekko je rozgnieść. Dodać brązowy cukier, olej, esencję waniliową i białko. Starannie utrzeć.
    4. Przesiać mąkę pszenną i sojową, proszek do pieczenia i resztę cynamonu do miski. Zrobić zagłębienie na środku i wrzucić do niego namoczone otręby oraz masę bananową. Wymieszać dość dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto.
    5. Włożyć ciasto do papierowych foremek, a na wierzch nałożyć posypkę. Piec 20-25 minut, aż mufinki dobrze wyrosną i się przyrumienią. Wyjąć z formy na metalową kratkę, żeby nieco przestygły. Podawać od razu, najlepiej dopóki są ciepłe. Mufinki te są najsmaczniejsze w dniu, w którym zostały upieczone.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    1 mufinka zawiera:

    ✓ B1, B6, kwas foliowy, miedź, cynk

    Inne propozycje

    • Dzieci uwielbiają minimufinki, które są zdrową przekąską. Aby je upiec, należy użyć 18 małych foremek papierowych i trzymać w piekarniku nieco krócej, 15-20 minut. * • Mufinki imbirowo-malinowe. Zastąpić cynamon mielonym imbirem i dodać do ciasta 2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru oraz 115 g świeżych malin pod koniec punktu 4.

    Zalety

    • Uważa się, że pożywienie bogate w białko sojowe obniża wysokie stężenie cholesterolu. Badania wykazują, że produkty sojowe zmniejszają też ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów oraz osteoporozy i łagodzą dolegliwości towarzyszące klimakterium. * • Banany zawierają fruktoligosacharydy. Stymulują one rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach, a hamują rozwój szkodliwych. * • Otręby owsiane to doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika, który chroni przed tworzeniem się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych i reguluje poziom cukru we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis