Młode ziemniaki z patelni z czosnkiem

    Młode ziemniaki z patelni z czosnkiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dawniej ziemniaki smażono razem z tłustym mięsem. Zdrowiej jest smażyć je na oliwie z oliwek, z aromatycznymi ziołami. Tu proponujemy przepis na młode ziemniaki smażone z ząbkami czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 8 dużych, nieobranych ząbków czosnku
    • 3 grube plastry świeżego, obranego korzenia imbiru
    • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
    • 1,5 łyżeczki kurkumy
    • 700 g małych czerwonych (lub zwykłych) ziemniaków, pokrojonych na kawałki
    • 4 łyżki wody
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni na małym ogniu. Wrzucić czosnek, imbir, nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kurkumę. Smażyć minutę.
    2. Dodać ziemniaki, wstrząsnąć patelnią, aby pokryły się przyprawami. Smażyć około 5 minut, aż zaczną się rumienić. Dolać wody, przykryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Wyjąć i wyrzucić kawałki imbiru. Skropić ziemniaki sokiem z cytryny. Podawać razem z ząbkami czosnku - każdy sam może wycisnąć swój ząbek czosnku na ziemniaki.

    Punkty dla zdrowia

    • Wszystkie najzdrowsze diety świata łączą czosnek z imbirem. Obie rośliny zawierają pożyteczne dla zdrowia substancje wzmacniające organizm. W świecie ziół i przypraw intensywny kolor lub zapach oznaczają bogactwo ważnych związków chemicznych. * • Żadna dieta nie powinna nas zniechęcić do jedzenia ziemniaków! Ziemniaki - zwłaszcza jedzone ze skórką - zawierają mnóstwo witaminy C, potasu i wiele innych ważnych substancji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis