Miękkie tortille pszenne

    Miękkie tortille pszenne

    8polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tortille z mąki pszennej lub kukurydzianej to w Meksyku podstawowe pieczywo, podawane niemal do każdej potrawy. Oto przepis na pszenne tortille, które przyrzą dza się bardzo łatwo. Można je jadać z różnymi potrawami zamiast chleba lub bułki albo nadziewać zimnymi lub gorącymi farszami.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 małych tortilli

    • 225 g mąki
    • 55 g smalcu, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 łyżeczka soli
    • 120 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Przesiać mąkę do miski. Dodać smalec i starannie rozetrzeć palcami z mąką. Dodać sól, wymieszać, a następnie wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto.
    2. Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 2-3 minuty. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
    3. Podzielić ciasto na 10 porcji i uformować z każdej kulę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na idealny krążek o grubości papieru i średnicy około 15 cm. Układać kolejne krążki na talerzu, przekładając je pergaminem.
    4. Rozgrzać mocno patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Smażyć tortille po jednej lub po dwie (w zależności od wielkości patelni) po 20-30 sekund z każdej strony, aż się przyrumienią, a na ich powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Układać usmażone tortille na talerzu pod czystą ściereczką, by nie wystygły. Podawać od razu.

    1 tortilla zawiera:

    ✓ B1

    Inne propozycje

    • Aby odgrzać tortille, należy zawinąć je razem w folię aluminiową i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Można je też odsmażyć pojedynczo na dość mocno rozgrzanej patelni, po 10-15 sekund z każdej strony. * • Aby tortille były bardziej pożywne, można zastą pić połowę białej mąki razową. * • Tortille pomidorowo-ziołowe. Dodać wraz z wodą łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz po ½ łyżeczki posiekanych świeżych ziół - bazylii i tymianku. * • Pikantne tortille. Do mąki dodać po szczypcie typowych przypraw meksykańskich, takich jak kmin rzymski, kolendra i cynamon.

    Zalety

    • Smalec, czyli czysty, wytopiony łój wieprzowy, to tradycyjny składnik tortilli. Uważa się powszechnie, że jest on bardzo niezdrowy, lecz w rzeczywistości jest w nim mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż w maśle: 100 g smalcu zawiera 99 g tłuszczu, w tym 40 g nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast 100 g masła 81 g tłuszczu, w tym aż 54 g nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis