Marokańska sałatka ziemniaczana

    Marokańska sałatka ziemniaczana

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sałatka ziemniaczana w akompaniamencie buraków z pomidorami, z dodatkiem kolendry i czarnych oliwek w lekkim winegrecie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g buraków
    • 400 g małych ziemniaków sałatkowych
    • 2 cebulki dymki
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 pomidory
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
    • 100 g czarnych oliwek
    • Sos winegret
    • 5 łyżek octu winnego
    • sól, pieprz
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Umyć buraki i zalać wodą w garnku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1 godziny, aż zmiękną. Zachować 4 łyżki wywaru w osobnym naczyniu, resztę wylać, buraki przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia.
    2. Gotować ziemniaki we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i ostudzić. Obrać buraki i ziemniaki, przekroić najpierw na pół, a potem w plastry. Włożyć do 2 osobnych misek.
    3. Pokroić dymkę. Sparzyć pomidory wrzątkiem, zdjąć skórkę, wyjąć pestki. Pokroić w dużą kostkę. Zmieszać dymkę i pomidory z burakami.
    4. Obrać czosnek i posiekać drobno. Czosnek, natkę pietruszki, kolendrę i zachowany wywar dodać do miski z burakami i również wymieszać.
    5. Zrobić sos winegret. Zmieszać ocet, sól, pieprz i pieprz kajeński. Dodawać olej małymi porcjami, ciągle mieszając. Dwie trzecie sosu dodać do miski z burakami i delikatnie wymieszać. Resztę dolać do miski z ziemniakami i ostrożnie wymieszać. Przykryć obie miski i odstawić na 30 minut w chłodnym miejscu.
    6. Obie sałatki doprawić solą i pieprzem. Można je również doprawić octem. Sałatkę z buraków umieścić w środku dużego talerza, ziemniaczaną zaś rozłożyć wokół niej. Udekorować oliwkami i podawać.

    Praktyczna rada

    Ugotowane, obrane buraki w opakowaniu próżniowym można kupić w działach warzywnych lepszych supermarketów. Do obierania buraków warto założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ sok silnie barwi ręce i trudno go zmyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis