Makaron sezamowy z warzywami

    Makaron sezamowy z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Makaron sezamowy na zimno podaje się w wielu chińskich restauracjach jako danie główne albo jako dodatek. My trudną do kupienia pastę sezamową zastąpiliśmy masłem orzechowym i olejem sezamowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g razowego makaronu linguine
    • Sos
    • 15 g świeżej kolendry
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
    • 2½ łyżki miodu
    • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 ząbki czosnku
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 2 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
    • 1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w słupki
    • 2 cebulki dymki, pokrojone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, zachować 125 ml wody, w której się gotował.
    2. W czasie, kiedy makaron się gotuje, zmiksować w blenderze kolendrę z masłem orzechowym, sosem sojowym, miodem, octem, olejem sezamowym, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Przenieść ją do dużego naczynia.
    3. Energicznie mieszając, dodać wodę zachowaną po gotowaniu makaronu. Do tak przygotowanego sosu dodać makaron, marchewkę, paprykę, łodygę selera i dymkę. Wymieszać. Przed podaniem odstawić na co najmniej godzinę, aby potrawa wystygła.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Można do tego dania dodać zblanszowane różyczki kalafiora albo brokuła. * • Można podać danie na ciepło - podgrzać sos i dodać kostki ugotowanego tofu.

    Punkty dla zdrowia

    • W wodzie, w której gotowaliśmy makaron, pozostaje nieco skrobi, dlatego użyjemy jej do przygotowania sosu. To tradycyjna włoska metoda, dzięki której sos jest delikatniejszy i lepiej pokrywa makaron. Sos jest ponadto mniej tłusty, bo olej lub inny tłuszcz zastępujemy wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis