Pyszna bruschetta

    Pyszna bruschetta

    72polubienia
    20min.


    Zrobione przez 266 osób

    Wspaniała włoska przystawka, którą doprawialiśmy i ulepszaliśmy przez lata. Mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 bagietka
    • 3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
    • 1 drobno posiekana cebula
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 225 g mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
    2. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    3. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.
    4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    Tomek
    autor:
    31

    Dobry przepis, od siebie dodam, ze jezeli ktos dysponuje warto przed polozeniem farszu, wylac na podpieczona bagietke łyżeczkę oliwy z oliwek (pod warunkiem, ze dysponujemy dobra oliwa) - 05 lis 2012

    27

    ja robie troche inaczej i bez sera,za to na pewno sol podaje sie na sam koniec,tuz przed kladzieniem na chleb - 21 lis 2011

    AnnaSkocka
    autor:
    7

    Dzisiaj zrobię mniammmm - 08 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis