Pyszna bruschetta

  • 44polubienia
  • 20min.

Wspaniała włoska przystawka, którą doprawialiśmy i ulepszaliśmy przez lata. Mam nadzieję, że przypadnie wszystkim do gustu.

robynne

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 1 bagietka
  • 3 drobno pokrojone pomidory, oczyszczone z pestek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 225 g mozzarelli

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. W małej misce dobrze wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki.
  2. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  3. Pokroić bagietkę skośnie na 12 kromek. Ułożyć kromki na blasze do pieczenia i opiekać w piekarniku przez 5 minut, aż uzyskają złoty kolor. Zmniejszyć temperaturę do 120°C.
  4. Ponakładać mieszankę pomidorową po równo na wszystkie tosty, a na wierzchu każdego położyć plasterek mozzarelli. Włożyć blachę z grzankami z powrotem do piekarnika i podpiekać, aż ser się roztopi i zacznie wtapiać się w pomidory, czyli około 2 minuty. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (5)

seniormartinez
21

ja robie troche inaczej i bez sera,za to na pewno sol podaje sie na sam koniec,tuz przed kladzieniem na chleb - 21 lis 2011

Tomek
autor:
15

Dobry przepis, od siebie dodam, ze jezeli ktos dysponuje warto przed polozeniem farszu, wylac na podpieczona bagietke łyżeczkę oliwy z oliwek (pod warunkiem, ze dysponujemy dobra oliwa) - 05 lis 2012

AnnaSkocka
autor:
1

Dzisiaj zrobię mniammmm - 08 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie