Łódeczki owocowe z polewą pomarańczową

    Łódeczki owocowe z polewą pomarańczową

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łódeczki z melona wypełnione kawałkami melona, kiwi i truskawek, jagodami i malinami to doskonały, lekki deser, który przygotujemy w kilka chwil. Słodko-kwaśna polewa pomarańczowa nada całości niepowtarzalny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży słodki melon (np. kantalupa)
    • 350 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
    • 150 g czarnych jagód
    • 125 g malin
    • 2 kiwi, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • Polewa pomarańczowa
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • ¼ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 2 łyżki świeżo wyciśnietego soku pomarańczowego
    • 2 łyżeczki brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przeciąć melona na pół, usunąć pestki. Wykroić z miąższu małe kulki specjalną łyżeczką. Włożyć te kulki - razem z truskawkami, jagodami, malinami i kawałkami kiwi - do dużego naczynia.
    2. Wyskrobać resztki miąższu z połówek melona i przeciąć każdą na pół, aby powstały 4 “łódeczki”.
    3. Wymieszać ocet balsamiczny ze skórką i sokiem z pomarańczy oraz cukrem w naczyniu do gotowania w kuchence mikrofalowej. Wstawić do kuchenki na 2-3 minuty, nastawić na najwyższą moc, aż powstanie gęsty syrop. Można także gotować wszystkie składniki przez 4-5 minut w małym rondelku na średnim ogniu. Odstawić.
    4. Polać owoce naczyniu polewą pomarańczową, a następnie wstrząsnąć, aby równo się nią pokryły. Nałożyć owoce z polewą do łódeczek i podawać.

    Inne propozycje

    • Przybierzmy każdą porcję sorbetem owocowym. * • Można polać polewą pomarańczową gotowanego lub pieczonego łososia. * • Zamiast melona można użyć kawałków ananasa i podawać w miseczkach z ananasa.

    Punkty dla zdrowia

    • Maliny zawierają więcej błonnika niż inne jagody, bo składają się z wielu małych “jagódek”, z których każda pokryta jest własną skórką i zawiera własną pestkę. * • Ocet balsamiczny ma lekko słodkawy smak, dlatego do deseru, który go zawiera, można dodać nieco mniej cukru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis