Łosoś z papryką i kukurydzą

    Łosoś z papryką i kukurydzą

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bogaty smak łososia sprawia, że to danie, pełne dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, jest wyjątkowo smaczne, a kolorowe “konfetti” z warzyw nadaje mu efektowny wygląd.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ¼ łyżeczki i 2 łyżki drobnego cukru
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
    • pieprz
    • 4 steki z łososia (ok.180 g każdy)
    • ½ łyżeczki żółtych nasion gorczycy
    • 5 łyżek białego octu winnego
    • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
    • 1 pomarańczowa lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 150 g kukurydzy świeżej albo mrożonej (rozmrożonej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ruszt natłuścić oliwą z oliwek. Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wymieszać w małym rondelku ¼ łyżeczki cukru z kolendrą, cynamonem, kardamonem i pieprzem. Odmierzyć 1¼ łyżeczki tej mieszaniny i natrzeć każdy stek.
    2. Przygotować sos. Dodać 2 łyżki cukru, nasiona gorczycy i ocet winny do mieszaniny przypraw, które pozostały w rondelku. Zagotować na średnim ogniu. Dodać cukinię, paprykę i kukurydzę, gotować przez 4 minut, aż papryka zmięknie.
    3. Ułożyć łososia na ruszcie. Grillować przez 5 minut bez przewracania. Podawać rybę polaną sosem.

    Inne propozycje

    • Zastąpmy łososia stekami z miecznika lub tuńczyka. * • Można przyrządzić z tym sosem grillowanego kurczaka, stek wołowy lub wieprzowinę. * • Jako dodatki do tego dania polecamy młode ziemniaki i zieloną sałatę.

    Punkty dla zdrowia

    • Kukurydza - świeża i mrożona - zawiera mnóstwo pożytecznych dla zdrowia substancji: błonnik, kwas foliowy, potas, witaminę C. Jest także źródłem karotenoidów. * • Łosoś to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, czyli wielonienasyconych tłuszczów chroniących przed chorobą wieńcową i udarami. Kwasy tłuszczowe omega-3 sprawiają, że krew jest mniej “lepka”, więc trudniej tworzą się w niej skrzepy. Dieta bogata w te związki chroni także przed zapaleniem stawów i pomaga je leczyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis