Liońska zapiekanka ziemniaczana

    Liońska zapiekanka ziemniaczana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna zapiekanka ziemniaczana z cebulą i beszamelem. Proste składniki, a efekt jest wspaniały. To doskonały dodatek do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g ziemniaków sałatkowych
    • 4 cebule
    • 1 łyżeczka cukru
    • 150 ml wywaru mięsnego
    • 500 ml sosu beszamelowego
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w plasterki o grubości 3 mm i włożyć je do miski. Zalać lodowatą wodą tak, by pokryła ziemniaki i odstawić.
    2. Obrać cebule, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na patelni teflonowej. Posypać cukrem, zalać wywarem mięsnym. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie. Wlać sos beszamel i wymieszać.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wysmarować masłem płaską formę żaroodporną. Ziemniaki odlać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ziemniaków równomiernie ułożyć dachówkowato w formie. Połowę cebuli wraz z sosem wylać na ziemniaki i równomiernie rozprowadzić. Resztę ziemniaków ułożyć tak jak poprzednio i znów zalać je sosem z cebulą.
    4. Luźno przykryć formę kawałkiem folii aluminiowej. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Zdjąć folię i piec zapiekankę dalsze 20 minut, aż przybierze złotożółtą barwę. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis