Linguine z sosem niewymagającym gotowania

    Linguine z sosem niewymagającym gotowania

    (0)
    57min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Są setki sposobów podawania makaronu - ten jest wyjątkowo wygodny i szybki, bo sosu się nie gotuje, a przy tym jest zdrowy i pełen świeżych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,3 kg pomidorów, bez gniazd nasiennych, posiekanych
    • 25 g świeżej bazylii, posiekanej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • pieprz
    • 350 g makaronu linguine lub spaghetti
    • 4 łyżki parmezanu, świeżo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Wymieszać pomidory z bazylią, oliwą, natką pietruszki, miętą, skórką z pomarańczy, czosnkiem i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut (do 2 godzin) w temperaturze pokojowej.
    2. Ugotować makaron w dużym garnku, według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Na wierzch nałożyć sos, posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Sos można podawać jako sos do sałaty, albo z grzankami z ciabatty, jako przystawkę. * •Można tym sosem napełnić wydrążone ziemniaki gotowane w mundurkach.

    Punkty dla zdrowia

    • Pomidory zawarte w jednej porcji tego dania zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! * • Długie gotowanie czy pieczenie pozbawia pokarmy wielu cennych witamin i soli mineralnych. Tylko w bardzo rzadkich przypadkach gotowanie poprawia właściwości odżywcze produktów. Należy zatem jak najbardziej skracać czas gotowania. Ten przepis pozwala przygotować pyszny sos ze świeżych warzyw bez gotowania.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis