Linguine z sosem niewymagającym gotowania

    Linguine z sosem niewymagającym gotowania

    Zapisz do ulubionych
    57min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Są setki sposobów podawania makaronu - ten jest wyjątkowo wygodny i szybki, bo sosu się nie gotuje, a przy tym jest zdrowy i pełen świeżych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,3 kg pomidorów, bez gniazd nasiennych, posiekanych
    • 25 g świeżej bazylii, posiekanej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • pieprz
    • 350 g makaronu linguine lub spaghetti
    • 4 łyżki parmezanu, świeżo startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Wymieszać pomidory z bazylią, oliwą, natką pietruszki, miętą, skórką z pomarańczy, czosnkiem i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut (do 2 godzin) w temperaturze pokojowej.
    2. Ugotować makaron w dużym garnku, według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Na wierzch nałożyć sos, posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Sos można podawać jako sos do sałaty, albo z grzankami z ciabatty, jako przystawkę. * •Można tym sosem napełnić wydrążone ziemniaki gotowane w mundurkach.

    Punkty dla zdrowia

    • Pomidory zawarte w jednej porcji tego dania zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! * • Długie gotowanie czy pieczenie pozbawia pokarmy wielu cennych witamin i soli mineralnych. Tylko w bardzo rzadkich przypadkach gotowanie poprawia właściwości odżywcze produktów. Należy zatem jak najbardziej skracać czas gotowania. Ten przepis pozwala przygotować pyszny sos ze świeżych warzyw bez gotowania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis