Letni łosoś ze szparagami

    Letni łosoś ze szparagami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świeże warzywa i soczysty łosoś tworzą znakomite danie, które przygotujemy szybko i bez trudu. Pory, szparagi i groszek cukrowy szybko się gotują, a potem efektownie wyglądają.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z łososia (ok. 140 g każdy)
    • 200 g młodych porów
    • 250 g szparagów
    • 150 g groszku cukrowego
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina
    • 200 ml bulionu rybnego lub z warzyw
    • 15 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
    • pieprz
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Sprawdzić, czy w filetach nie pozostały resztki ości, usunąć je. Ułożyć pojedynczą warstwę porów na dnie dużego, płytkiego naczynia żaroodpornego. Ułożyć na nich filety z łososia, a wokół ryby - szparagi i groszek cukrowy. Zalać winem i wywarem, posypać kawałkami pokrojonego masła. Doprawić pieprzem.
    2. Zagotować, a następnie przykryć szczelnie naczynie i zmniejszyć ogień. Gotować przez 12-14 minut na wolnym ogniu, aż łosoś zmieni kolor na bladoróżowy, a warzywa zmiękną. Posypać filety szczypiorkiem i podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Inne propozycje

    • Makrela z marchewką: przyprawić filety z makreli i złożyć luźno na pół, skórą na zewnątrz. Zamiast szparagów użyć marchewek koktajlowych, pokrojonych na krótkie, grube kawałki, a zamiast półwytrawnego wina - cydru. Do warzyw można dodać 2 gałązki rozmarynu. Ułożyć makrelę na warzywach, zalać cydrem i wywarem. * • Ryba w stylu azjatyckim: zamiast łososia należy użyć filetów z dorsza lub halibuta, zamiast porów - 4 cebulki dymki, zamiast szparagów - 230 g małych pieczarek. Warzywa i rybę przyrządzać jak w głównym przepisie, białe wino zastępując chińskim winem ryżowym mirin lub wytrawnym sherry. Zamiast masła pokropić danie łyżką sosu sojowego o obniżonej zawartości soli, posypać łyżką tartego świeżego imbiru i polać łyżką ciemnego oleju sezamowego. Przybrać świeżą kolendrą, podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis